Szakértenek a verespataki aranykitermelés ügyében

A hivatalában lévő és jó esélyekkel második mandátumra pályázó államfő leszögezte, hogy nem kíván olyan demagóg álláspontokat felkarolni, amelyek a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat által tervezett bányaberuházás kapcsán kialakultak. „Nem akarom azt mondani, hogy nem lehet aranyat kitermelni, mert a románok 80 százaléka ellenzi a tervet, de azoknak a csapdájába se akarok belesétálni, akik azt vallják, hogy gazdasági válság idején felszínre kell hozni az ott rejlő ezüstöt és aranyat – magyarázta Basescu. Hozzátette: az ő szemszögéből az lenne a legjobb, ha „a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna”.

Finnországban is arany
Az Agerpres román hírügynökség által idézett Basescu Finnországot említette, ahol az idén aranykitermelésbe kezdett egy kanadai cég, amely környezetkímélő ciántechnológiát használ. Emlékeztette hallgatóságát arra, hogy többször is ellátogatott a közép-erdélyi településre, és személyesen győződött meg az ottani ökológiai katasztrófáról, amit a korábbi rézkitermelés okozott. Ugyanakkor látta a római kori, 800 kilométer hosszú bányajáratokat, amelyek azonban soha nem lesznek látogathatók.

Hatalmas összeg
„Engem is megrémített, az ottani helyzet, amiért a román állam a felelős” – mondta Basescu, majd hozzátette, hogy az esetleges újabb kitermelésnek – amennyiben ezt a szakértők lehetségesnek tartják – egyrészt óvnia kell a műemlékeket, másrészt fel kell számolnia a jelenlegi környezetszennyezést. Ez utóbbi hatalmas összegbe kerül, és a román állam nem rendelkezik ennyi pénzzel – tette hozzá. – Ezeknek az ellentmondásos véleményeknek az alapján nem tudok román államfőként állás foglalni, amíg nem látom a tanulmányt – szögezte le Basescu.

A vállalat nem adta fel
Az RMGC 12 éve próbálja megszerezni a bányaberuházáshoz szükséges engedélyeket. 2007-ben a román környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette a környezeti hatástanulmány engedélyeztetési folyamatát. A vállalat azonban nem adta fel a küzdelmet, jelenleg is erőteljes reklámkampányt folytat a román médiában a beruházás szükségességéről. A vállalat szerint a Verespatak környékén lévő hegyek 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejtenek. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.