Szigorúbb GMO szabályozás a láthatáron

Az elfogultan GMO párti Európai Bizottság már régóta a tagállamokra próbálja kényszeríteni a génmódosított növényeket, termékeket. A francia elnökség pár hónapja tűzte napirendre a GMO-k engedélyezésének a felülvizsgálatát. Hegyi Gyula év elején elfogadott jelentése több hatáskört biztosított a demokratikusan választott, tevékenységében átlátható és nyomon követhető Európai Parlamentnek. A tegnapi döntés ezen túl a GMO-k engedélyezésekor szigorítaná a fogyasztók és a termelők egészségét védő biztonsági vizsgálatokat. A brit kormány tiltakozása miatt a Magyarország számára fontos vetőmagokra nem sikerült előírni a GMO mentességet. Ezentúl könnyebben lehet viszont régiókat, helyi közösségeket GMO mentes övezetekké minősíteni. Olyan génmódosított növényekre továbbá, amelyek magukból növényvédő szerhez hasonló mérgeket  bocsátanak ki, ugyanazon szigorú szabályok lesznek érvényesek, mint a növényvédő szerekre.
Hegyi Gyula, aki tagja a magyar GMO kerekasztalnak, reményeit fejezte ki, hogy az Európai Bizottság és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) a tanácsi döntés szerint hamarosan a gyakorlatban is szigorít a GMO-k engedélyezési feltételein. A magyar képviselő ugyanakkor hozzátette: az Európai Parlamentben tovább kell küzdeni azért, hogy minden ország maga dönthessen arról: akar-e GMO-t vagy nem. Ebben a harcban eredményesen működtek együtt a kormányzattal, minisztériummal és az illetékes intézményekkel.

Kapcsolódó hírek:
Megoldatlan a GM növények ügyeMi lesz a GM növényekkel az Európai Unióban?Még nincs uniós döntés, de hamarosan lehet – Már vetnék a GM kukoricát MagyarországonBrüsszel tanácstalan a génmódosított növények ügyében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.