Szombaton járnak le a 2008-as éves e-matricák

A D1-es kategória 37 200 forintba, a D2-es 106.500 forintba, a D3-as 159 000 forintba, míg a D4-es 198 000 forintba kerül. A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat igénybevételéhez szükséges éves e-matricák érvényességi ideje – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a tárgyévet követő január 31-ig tart. A 2008-ban vásárolt éves jogosultságok tehát 2009. január 31-éig, azaz szombat éjfélig érvényesek. Az érvényességi időszak január 31-ig történő kiterjesztése azt a célt szolgálja, hogy az úthasználóknak elég idejük legyen az új e-matricák megvásárlására.
A közleményben fontosnak tartották megjegyezni, hogy az éves úthasználati jogosultságot már az Állami Autópálya Kezelő Zrt. virtuális matricaértékesítő rendszerét használó új viszonteladó partnereken keresztül is be lehet szerezni az interneten vagy mobiltelefon segítségével. A virtuális díjfizetési lehetőségekről a www.autopalya.hu weboldalon lehet tájékozódni.
Az úthasználók összesen mintegy 234 000 darab éves autópálya-matricát vásároltak a társaság ügyfélszolgálatain és a viszonteladói hálózat értékesítési pontjain, ami 12 százalékos emelkedés 2007-hez képest. A kimutatások szerint az előző évekhez hasonlóan a személyautók D1-es kategóriájában fogyott a legtöbb éves úthasználati jogosultság, ami hozzávetőleg 208 000 darabot jelent.
A közlemény szerint az úthasználati jogosultság ellenőrzése az új e-matricás rendszerben továbbra is a megszokott módon, rendszám alapján történik. A társaság felhívja a figyelmet az idevonatkozó jogszabályi előírásra, amely szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan ellenőrizni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.