Tavaly 42 ezer milliárd forint volt az állami vagyon

A részleteket a vagyonkezelő először az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt kívánja bemutatni, de annyit a vezérigazgató elmondott: az összegből mintegy 38 ezer milliárdot tesznek ki az épületek, építmények, 2.000-2.000 milliárd forintot a társasági vagyon, valamint a mintegy 2 millió hektár földterület.

Cégek kalapács alatt

Az MNV a társaságokban meglévő kisebbségi állami tulajdon értékesítését mindenhol megindította, az OTP és az FHB esetében átmenetileg le is állították a tőzsde gyengélkedése miatt. Az eddig meghirdetett 70 cégben meglévő részesedés mintegy 60 százaléka már elkelt. A nagyobb tranzakciók közül kiemelte a Nemzeti Tankönyvkiadóban meglévő állami tulajdon értékesítését.

Termőföld értékesítés idén 9 milliárdért

A Nemzeti Földalap területeire már megkezdték a pályázatok kiírását, az értékesítésből és a haszonbérletből származó bevételek fedezik a „termőföldért életjáradék” program mintegy 12 milliárd forintos kiadásait. Az idei értékesítési előirányzat 9 milliárd forint, a haszonbérletből származó bevétel csaknem 4 milliárd forintot tesz ki, így 1 milliárd forintért vehet földet az MNV. A haszonbérletnél 900 forintban határozták meg az évente aranykoronánként minimálisan fizetendő díjat. A pályáztatásnál tekintettel lesznek az állattartó telepek működőképességének fenntartására, illetve a versenyképes birtokméretek kialakítására. Így 20 ezer hektárt kell értékesíteni az idén, nagyjából a másfélszeresét kell meghirdetni. Már a tavalyi pályázatoknál látszott, hogy sokan azért álltak el a vételtől, mert bár megtörtént a szerződéskötés, de a bankok visszaléptek, ez nagyjából 3 milliárd forintot tesz ki.

Malév: MNV visszakapta a pénzét

A Malévet illető kérdésre Tátrai Mikós elmondta, hogy az MNV tulajdonában lévő Malév Vagyonkezelő Kft.-nek nyújtott 2,2 millió eurós tulajdonosi kölcsönre lehívták az orosz Vnyesekonombank garanciáját január végén, így az MNV visszakapta a pénzét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.