Telephely-fejlesztésre írtak ki pályázatot

A DARFT társelnöke, Veress József elmondta:  A vállalkozóknak a teljes beruházás költségének ötven százalékát kell biztosítaniuk. Hozzátette: a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben maximum 50 millió forintos támogatási igényű fejlesztés esetén a mikro- és kisvállalkozások esetén 20 százalékkal, a középvállalkozásoknál pedig 10 százalékkal növelhető a támogatási arány.

Kiemelten támogatandó iparágak

Tájékoztatása szerint a DARFT rögzítette a kiemelten támogatandó iparágakat is. Így eséllyel pályázhatnak többek között a nyomda-, az üveg-, a fémfeldolgozó- és a gépiparban tevékenykedő vállalkozók. Az elnyert összeget új épületek építésére, épületgépészeti beruházásokra, a meglévő épületek átalakítására, bővítésére és bizonyos esetekben az alapinfrastruktúra kiépítésére fordíthatják.

Az akciótervek eddigi végrehajtása

Veres József szólt a fejlesztési tanács 2007 és 2008 közötti akciótervének eddigi végrehajtásáról. Elmondta, régiós szinten pályázat formájában némileg több mint 72 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyből eddig 160 nyertes pályázóval kötötték meg a támogatási szerződést összességében 35 milliárd forint értékben. A tanács ugyanakkor további 17,69 milliárd forintot különített el az úgynevezett kiemelt projektek támogatására. Ebből a keretből kapott forrást például az Újszegedi fürdőkomplexum, a Békés megyei belvízrendezési program, számtalan térségi jelentőségű közút- rekonstrukció, és az innovációs központ fejlesztési projekt Kecskeméten.

Újabb források nyílnak meg

A társelnök beszélt a 2009 és 2010 közötti programról is. Elmondta, a második fejlesztési ciklusban újabb, összesen 82 milliárd forint értékű források nyílnak meg a régióban. Pályázni továbbra is mind az öt fejlesztési prioritásra lehet majd, ám az elkövetkezendő két évben is kiemelt szerepet fog kapni a regionális gazdaságfejlesztés és az öt leghátrányosabb helyzetű kistérség komplex támogatása. A tanács erre a célra kilenc milliárd forintot különített el – jelezte. A kistérségek például pályázhatnak majd a szociális ellátás fejlesztésére (1,3 milliárd forint), az állami kezelésű közutakon az elérhetőség javítására (1,34 milliárd forint), és a kistérségi székhelyek integrált fejlesztésére (800 millió forint).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.