Teljesen leállt a kuvaiti és részben az iráni olajexport

Az OPEC-tag Irán, amely a világ negyedik legnagyobb olajexportálója, naponta mintegy 2,4 millió hordó kőolajat szállíttat el hajókon, ennek döntő többségét a Hárg-szigetről.
Az ugyancsak OPEC-tag Kuvait, amely a világ hetedik legnagyobb olajexportálója, vasárnap leállította minden kivitelét a tengeren kialakult kedvezőtlen látási viszonyok miatt. Kuvaiti illetékesek arra számítanak, hogy a napi 2,1 millió hordó kőolaj- és feldolgozott olajtermék-export hamarosan újraindulhat. Kuvait jórészt ázsiai megrendelőknek szállít.
A jelentések szerint a térség és egyben az OPEC legnagyobb olajtermelőjének, Szaúd-Arábiának az exportjában nincs fennakadás.

Kapcsolódó hírek:
Erste Csoport: véget érhet az olcsó olaj korszakaNagyszabású kínai-orosz kőolajügyletOlaj: nem derűs kilátásokAz orosz olajtermelés 7,8 százalékkal csökkenhet 2013-raFolyamatosan csökkenő kereslet az olajpiaconTovább csökkent az OPEC?Idén 40 dollár körüli olajárat vár Irán Második éve csökken a globális olajfogyasztás?Oroszország csökkenti a kőolaj exportvámját februártólRendkívüli OPEC-értekezlet februárban?Kevesebb olaj OroszországbanOPEC elnök: biztosan lesz termeléscsökkentés Évi 1,2 százalékos olajigény-növekedés várhatóUgyanannyit termel az OPECDrágult az olajKavarás az olaj körül – kifakadt az iráni elnökAz OPEC most nem tervez újabb termeléscsökkentést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.