Teljesen újfajta kapitalizmus jön

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza – 418 nagyvállalati vezetőt vont be a globális felmérésbe. Az erről Londonban kiadott, 27 oldalas összesítés szerint a megkérdezettek 59 százaléka értett egyet azzal a megállapítással, hogy a mostani válság nyomán „alapvetően változik” a kapitalizmus rendszere, és mindössze 23 százalék volt ellentétes véleményen.

A javítás módjai

A felméréshez fűzött elemzésben az EIU elemzői kiemelik: a megállapítással egyetértő válaszadók sem azt szorgalmazzák, hogy a kapitalizmust mint rendszert valami mással kellene felváltani, hanem azt, hogy javítani kell rajta. A javítás egyik módja a vállalatvezetők szerint a szabályozás erősítése lehet. Az EIU hangsúlyozza: az üzleti vezetők eddig nem arról voltak közismertek, hogy szerették volna az állami bürokráciát, most mégis a megkérdezettek 65 százaléka támogatta a pénzügyi szektor szorosabb ellenőrzését, akár azon az áron is, hogy emiatt lassabb lehet a gazdasági növekedés.

Államosítani a bankokat?

Az EIU elemzői szerint ez mutatja, hogy a világgazdasági visszaesés mennyire megrémítette az üzleti közösséget. Azzal a megállapítással, hogy az üzleti életnek a bankszektoron túlmenően, általánosságban is el kell fogadnia a szélesebb kormányzati felügyeletet, a felmérésbe bevont igazgatók 77 százaléka értett egyet, és csak 10 százalékuk ellenezte ezt.
A cégvezetők 68 százaléka támogatja a globális bankszektorban eddig végrehajtott kormányzati közbeavatkozásokat, köztük az állami részvényvásárlást, illetve a bankok államosítását.

Korlátozott kockázatvállalást a magánszektorban!

A relatív többség – 48 százalék – még olyan szabályozói intézkedéseket is támogatna, amelyek korlátoznák a kockázatvállalási hajlandóságot a magánszektorban. Arra a kérdésre, hogy saját vállalatuk kockázatvállalási készségét miként befolyásolja a válság, a többség – 57 százalék – azt mondta: cége a következő egy-két évben bizonyosan kevesebb kockázatot vállal, és csak 8 százalék jósolta vállalata kockázatvállalási készségének erősödését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.