Több közép-amerikai kávébabot pörkölhetnek a kávégyártók

Közölte az olasz Lavazza beszerzési igazgatója, Mario Cerutti. A szakember elmondta: 2012 szeptemberéig a kávégyártók mintegy 2-3 százalékponttal emelhetik a vásárolt közép-amerikai kávébab arányát. Cerutti emlékeztetett: korábban a csökkenő térségi kínálat hatására a kávégyártók egyre nagyobb arányban vásároltak brazil kávébabot. Jóllehet a gyártók gyakran óvakodnak a pörkölet összetételének változtatásától, az elmúlt időszakban jelentősebb mennyiségben halmozódott fel közép-amerikai kávébab, továbbá ezeken a termelővidékeken egyre nagyobb figyelmet fordítanak a termés osztályozására, így nőhet az ilyen kávéfajták iránti kereslet – tette hozzá. Elmondta: az elmúlt öt évben a felvásárolt mennyiség mintegy 10 százalékát szerezték be Közép-Amerika helyett Brazíliából. Kifejtette: 2009-2010-ben időjárási tényezők, illetve a csemete-újratelepítési program miatt jelentősen esett a kolumbiai kibocsátás. A szakember hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az élénkülő kereslet ellenére az elsődleges szempont továbbra is az, hogy megfelelő minőségű kávébabot vásároljanak a pörkölők. Ezen felül az összetétel változtatása is gondos eljárást igényel, hiszen az egyes fajták nem tökéletesen helyettesíthetők – magyarázott Cerutti. A Lavazza Olaszország legnagyobb kávépörkölője, évi mintegy 2,3-2,4 millió kilogrammos kibocsátással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.