Több pénzt kér agrár-kárenyhítésre az FVM

Akik egyetértenek ebben, a következők: Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára, valamint az agrár-érdekképviseletek és szakmai szervezetek (a Magyar Agrárkamara, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, továbbá a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) megbízottai. Ők erről egyeztettek is – tájékoztatott  az FVM sajtóirodája.

Miben értenek még egyet?

Az érintettek egyetértettek abban is, hogy a javasolt módosítás értelmében a gazdálkodók a fagy, az aszály és a belvíz okozta károk mellett jogosulttá válhatnának a jégeső miatti kárenyhítésre is. Egyetértés mutatkozott abban is, hogy kezdeményezik: a szükséges törvénymódosítást az Országgyűlés eltérve a házszabálytól sürgősséggel tárgyalja.

Nagy az összhang

Az érintettek szükségesnek tartják felhívni a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy a kárenyhítésre vonatkozó jogszabályok értelmében a káreseményt – jégeső okozta kárt – annak bekövetkezésétől számított 10 napon belül be kell jelenteni. A falugazdász hálózat a káresemény bejelentéséhez szükséges segítséget megadja a gazdálkodóknak – húzzák alá a szaktárcánál.

Adjon több pénzt a kormány

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezi a kormánynál, hogy az elmúlt időszak rendkívüli időjárása miatti károk – aszály, jégeső – enyhítésére többlet költségvetési forrást biztosítson – áll a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.