Több támogatást a tejtermelőknek és a cukorrépa termesztőknek

Tejkilogrammonként 60 fillérrel emeli meg a Vidékfejlesztési Minisztérium az idén kifizetett, kilónként 4 forintos tejkvóta-támogatást.

Ez több mint egymilliárd forint többletbevételt jelent a termelőknek. Az idén még a cukorrépa-termelők is mintegy 800 millió forint nemzeti kiegészítő támogatás kifizetésére számíthatnak – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A kormány az állattenyésztés támogatásával annak elmúlt évtizedben mezőgazdaságon belül kialakult, 32 százalékos részarányának jelentős növelését kívánja elérni, a cukorrépa termelők támogatásával pedig a hazai cukortermelési potenciál megőrzését kívánja elősegíteni. A támogatásokat még az idén kifizeti a vidékfejlesztési tárca. Az agrárgazdaság külkereskedelmi többlete az idén, a mostoha időjárási körülmények miatt várhatóan csökkenő kibocsátás ellenére is elérheti a 3 milliárd eurót – közölte az államtitkár.

Czerván György a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén az ágazat helyzetét értékelve elmondta: a pozitív egyenleg az idei első nyolc hónapban 2,5 milliárd eurót tett ki, ez alapján az éves teljesítmény minden bizonnyal meghaladja a tavalyi, rekordnak számító 2,7 milliárd eurós szintet.

Az államtitkár hangsúlyozta: az agrárkormányzat nyitott a konstruktív párbeszédre a MOSZ- szal – ahogy a többi társadalmi, szakmai és érdekképviseleti szervezettel is – az ágazatot érintő valamennyi fontos kérdésben. Sem az új földtörvényjavaslat, sem a tervezett új szövetkezeti törvény nem végleges még, így a jobbító szándékú, kritikai észrevételeket minden érintett megteheti – mondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.