Több termést várnak a Pannonhalmi Borvidéken

Ezt Vaszari László, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközsége elnöke közölte. Mint mondta, a jégkár mellett lisztharmat és peronoszpórafertőzés is sújtotta a borvidéket, ezért lett a korábbi éveknél kisebb a hektáronkénti átlagtermés. A hosszú ősz azonban kedvezett a szőlő érésének, így jó minőségű, zamatos borok kerülnek ki a pincékből.
Hangyál Balázs, a hegyközség hegybírója szólt arról is, hogy a Pannonhalmi Borvidéken tavaly 6,5 hektár új ültetvényt telepítettek, 18 hektáron végeztek támrendszer korszerűsítést és 12,5 hektár szőlőterületre adtak be kivágási igényt. A szőlőtermelőknek 2013-ig van lehetőségük minden évben pályázatot benyújtani ültetvények korszerűsítésére, fajtaváltások végrehajtására. Ezeket a tevékenységeket az Európai Unió támogatja.
Vaszari László elnök tájékoztatott a közel egy éve alapított hegyközség felépítéséről. Mint elmondta: a borvidéken jelenleg 620 hektár a szőlőterület, amelyet 500-nál több hegyközségi tag gondoz. A hegyközség tagja a bencés főapátság pincészete, a Pannonhalmi Borház Kft. is. A tájegység jellegzetes fajtái az olaszrizling, a rajnai rizling, a tramini, de növekszik a kékszőlő terület, s ma már az összes telepítés 10-12 százaléka kékfrankos és cabernet.
A hegyközség közigazgatási, szakmai és érdekvédelmi feladatokat lát el, a borvidéki tanács szerepét is betölti. A hegyközséget érintő kérdésekben tizennégy tagú választmány hoz döntéseket. Az egységes arculat megtervezésére és honlapjuk elkészítésére 1,1 millió forintot nyertek az Agrármarketing Centrum és a Magyar Bormarketing Kht. pályázatán, 10 százalék önrész hozzáadásával. Az új logó a bor, a szőlő és a tájegység történelmének összekapcsolódását érzékelteti. A honlap magyar és angol nyelvű, szerepe van a borvidék népszerűsítésében, a turisztikai vonzerő növelésében. Ezen kívül a borvidék tizenhárom településének programjait is bemutatja.
Az év közepe táján táblákat helyeznek ki a borvidékre bevezető főutak mentén, hogy ezzel is felhívják a turisták figyelmét a borvidék iránt. Ehhez a projekthez 1,6 millió forintos támogatást nyertek pályázat útján. A későbbiekben fotókkal illusztrált könyvet is szeretnének megjelentetni a borvidékről.

Kapcsolódó hírek:
Nő a világ borfogyasztásaCsökkenő borfogyasztást vár a Varga PincészetDinamikusan nő a román borpiacBorverseny EgerbenNem súlyosak a magyar borok ►Jó aszútermés lehet TokajbanKevesebb lesz idén a borA magyar borászat partner a környezetvédelembenTöbb támogatás, kevesebb szőlőkivágás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.