Tovább csökkent az UniCredit profitja

Az adó előtti eredmény több mint egymilliárd euróval javult a tavalyi utolsó negyedhez képest, vagyis 922 millió eurót elérve visszatért a nyereségzónába. A nettó kamatbevétel – a kamatkülönbözet – 4,65 milliárd euró volt, 4,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és 3,6 százalékkal kevesebb a tavalyi utolsó negyedévinél. Összehasonlítható alapon, vagyis azonos csoportösszetétellel és változatlan valutaárfolyamokkal számolva 10,2 százalékos volt az éves növekedés és csak 0,5 százalékos a negyedéves visszaesés.

Kisebb a nettó jutalékbevétel

A nettó jutalékbevétel, 1,846 milliárd euró, kisebb mind az egy évvel korábbi 2,46 milliárdnál, mind a tavalyi utolsó negyedévi 2,09 milliárdnál. A sajátszámlás ügyletek nettó hiánya 93 millió euró volt, kisebb a tavalyi első negyedévi 683 milliós és a tavalyi utolsó negyedévi 1,258 milliárdos hiánynál. E két tétel mindazonáltal az értékpiacok első negyedévben még folytatódott visszaesését tükrözte. A nettó értékleírások 1,65 milliárd eurót tettek ki, ez 1,4 százalékkal több volt a tavalyi utolsó negyedévinél. A nem teljesítő, illetve figyelőlistán lévő kölcsönök összege 44,8 milliárd euró volt a negyedév végén, a tavaly év végi 41,8 milliárd helyett.

Romlott a tőkemegfelelési mutató
   
A tőkemegfelelési mutató a negyedév végére 6,4 százalékra romlott a tavaly év végi 6,5 százalékról. Tavaly az UniCredit 4,012 milliárd eurós adózott eredményt ért el kisebbségi részesedések nélkül, 38,3 százalékkal kevesebbet a 2007-es 6,506 milliárdnál. Közölték, hogy nem fizetnek prémiumot a vezetőknek. Az eredmény nagyjából megegyezett a december közepén kiadott vállalati profitfigyelmeztetéssel: akkor 4 milliárd euróra csökkentették az előrejelzést a korábban várt 5,2 milliárdról. Tavaly év elején még 7 milliárd euróban reménykedtek. Az év vége volt a legrosszabb: a negyedik negyedév 505 millió eurós adózott eredménye 57 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 1,17 milliárdtól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.