Tovább esett a kiskereskedelmi forgalom

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2009. augusztusban a kiskereskedelmi eladások volumene 0,7 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest. Júliusban a havi visszaesés magasabb, 2,4 százalék volt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva azonban az augusztusinál kevésbé, 6,7 százalékkal csökkent a forgalom. Tavaly augusztusban a volumen júliushoz képest 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal csökkent. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első nyolc hónapjában 4.639 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből augusztusban 638 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 16 százaléka az üzemanyag-, 14 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben történt, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Kevesebb élelmiszert vásároltunk

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 2009 első nyolc hónapjában 3,4, augusztusban 6,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi eladásai 0,9 százalékkal mérséklődtek az előző havihoz viszonyítva. 2009 augusztusában az eladások jelentős részét – 91 százalékát – lebonyolító vegyes termékkörű üzletek, így a hiper- és szupermarketek, valamint vegyesboltok értékesítésének volumene 7 százalékkal csökkent a 2008. augusztusihoz mérten. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első nyolc hónapban 7,3, augusztusban 10,7 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál.

Mindenből kevesebb fogy

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem augusztusi eladásai 0,4 százalékkal maradtak el a júliusitól. 2009. augusztusban szinte minden üzlettípusban mérséklődött a forgalom, az előző év augusztusi szinthez mérten a legnagyobb visszaesés az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben volt. Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene az év első nyolc hónapjában 0,5 százalékkal nőtt, augusztusban 0,8 százalékkal elmaradt előző év azonos időszakitól, míg a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az előző hónaphoz képest nem változott. Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009. augusztusban tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése: ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,8, az eurózóna országaiban 2,6 százalék volt az előző év azonos havihoz képest. Tovább folytatódott – az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító – gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első nyolc hónapjában 35,7 százalékkal mérséklődött, augusztusban közel a felére esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.