Továbbra is a jövő évre vár fellendülést a Bizottság

Az Európai Unión belüli eurózónát alkotó tizenhat ország pénzügyminiszterének találkozóját követően nyilatkozva a spanyol biztos hozzátette, ha a növekedés megkezdődik, akkor lehet elindítani a fellendüléshez vezető programokat a zóna országaiban. A miniszterek találkozóján ismertették mindazonáltal a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) azt a friss jelentését is, amelyben a szervezet rögzíti, hogy egyelőre még nem lehet bizonyosat mondani arról, mikor állnak helyre az euróövezet gazdaságai. A jelentés ajánlásokat is tesz az európai országok számára, köztük azt, hogy hajtsanak végre egy úgynevezett stressz-tesztet a bankok piaci ellenálló képességének bemérése érdekében.

Folyamatban a tárgyalások

Almuniáék jelezték, hogy erről folyamatban vannak a tárgyalások az uniós tagországok között, de az bizonyos, hogy nem az amerikaihoz hasonló tesztről lesz szó, mert a két rendszer nagyban eltér egymástól. Nyilatkozatok formájában némi szóváltás alakult ki a tanácskozás résztvevői között arról, mennyiben lehetséges lazítani az euró stabilitását biztosító szabályokat válság idején. Franciaország korábban feszegette már a lazítás lehetővé tételét, ugyanakkor például Peer Steinbrück német pénzügyminiszter ezt hétfőn is kereken elutasította. Azt is leszögezték, hogy amint a recesszió véget ér, a tagállamoknak meg kell kezdeniük államháztartási hiányuk leszorítását az előírt 3 százalékos GDP-arányos szint alá.

Adókérdések is napirenden vannak

A sajtó érdeklődésére több résztvevő jelezte, hogy feszült figyelemmel kísérik a lettországi helyzetet, de az érdemi vitával meg akarják várni a helyi kormány válságintézkedéseinek kidolgozását. Almunia megerősítette, hogy az említett kormánydöntésektől függ az, mikor folyósítja az EU a Rigának kilátásba helyezett középtávú hitel következő részletét. A pénzügyi tanácskozás kedden mind a 27 EU-tagállam pénzügyminiszterének részvételével folytatódik Luxemburgban. A megbeszélésen egyebek között a jövő heti állam- és kormányfői EU-értekezletet készítik elő, emellett adókérdésekről is szót ejtenek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.