Újra együtt a Vitafortnál

Agribusiness.hu riport – Ismét jó hangulatban telt a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. partnertalálkozója Dabason. A szokásos kerti partit szakmai előadássorozat előzte meg, az idén is teltházas rendezvényen felszólalt többek között dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár és Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója is.

A Vitafort Országos Partnertalálkozó kiállítói immár harmadik éve, egyre bővülő körben vannak jelen az “Együtt a sikerért a magyar termékúton” keretében. Többségük rendszeresen visszatérő kiállító, mint például az Adexgo Kft, a Hungarotejfeldolgozó Kft, a Solum Zrt, a Szarvasi Mozzarella Kft, a Farmtej Kft. és a Dráva Natura Kft., valamint a kiváló sajtmanufaktúrások a Balatonfelvidékről. Közös vonásuk, nem csupán a prémium minőség, hanem az is, hogy alapanyag beszállítóikat a Vitafort takarmányozza.

„A vendégek elhozták magukkal a jó időt” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a rendezvényt. Igaz is. A korábbi években volt már, hogy eső jött a partnertalálkozóra, de idén kisütött a Nap. Ahogy tavaly is a földekre.

„A 2002-es év 1991 óta a tizedik legaszályosabb esztendő volt, mindössze 470 milliméternyi csapadék esett Magyarországon. Ennek minden hátrányos következményét érezzük. Reméljük, 2013-ban nem nézünk majd ennyi nehézség elé” – kezdte előadását Kulik Zoltán. „Jelenleg növénytermesztés szempontjából szép a határ, az állattenyésztés területén pedig jó hír, hogy a szarvasmarha-állomány elmúlt ötéves átlagát tekintve megszűnt a csökkenés, a 2010-es mélyponthoz viszonyítva 20 ezer egyeddel többet mutatnak a 2012 decemberi statisztikák. Sajnos nem ez a helyzet a sertéseknél, ahol folyamatos és megállíthatatlannak tűnő lejtmenet jellemzi az ágazatot” – tette hozzá a vezérigazgató.

Kulik Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy míg a takarmány árának növekedése az elmúlt években meghaladta a 40 százalékot, aa váddig a vágósertés ára alig több mint 30 százalékkal növekedett. „Nagyobb baj, hogy 2010-től az állati termékek és az ehhez kapcsolódó árak 31 százalékkal, míg az ezzel szorosan összefüggésben lévő növényi output anyagok több mint 60 százalékkal lettek drágábbak. Ez a szám magáért beszél, kiválóan ábrázolja azt a takarmányozással kapcsolatos költségproblémát, amivel nap, mint nap küszködünk.”

Ezen körülmények között a Vitafort Zrt. 15 százalékkal tudta növelni premixekből származó árbevételét, s dicséretes, hogy ezt a bővülést nem áremeléssel érték el. „Árat csupán 2012 év elején emeltünk, mértéke nem haladta meg a 8 százalékot. Büszkék vagyunk arra, hogy ez a 15 százalékos többlet valóban volumennövekedést takar” – hívta fel a figyelmet Kulik Zoltán. A késztermékek árbevételét – többek közt a Duo Pass termékcsalád sikerességének köszönhetően – a vállalat 25 százalékkal növelte. (A Duo Pass termékcsalád a Vitafort saját fejlesztése: kettős védelemmel ellátott szója (DPS) illetve napraforgó (DPN) készítmény, amelynél a bypass hatást részben a fehérjeforrás – szójadara, napraforgódara – glukózzal történő reakciójával és hőkezelésével (Maillard reakció), részben pedig hidrogénezett pálmazsírral történő bevonásával érik el. A cég legjobb tudomása szerint a Vitafort DPN terméke a piacon egyedülálló, kereskedelmi forgalomban bypass napraforgó készítmény nem ismeretes – a szerk.) „2012 év végével a termékeinkből a partnereink mintegy 812 ezer tonna tápot tudtak előállítani, mely a magyar piacnak körülbelül 22 százaléka” – tette hozzá a vezérigazgató.

Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár az agrárpolitika aktuális kérdéseit ismertette. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2004-es Európai Unióhoz való csatlakozást követően mára Magyarország mezőgazdasági exportteljesítménye megduplázódott. „Ez 8 milliárd eurónyi árut jelent, melynek több mint 80 százalékát az unión belül értékesítjük. Sokat számított Románia unióhoz való csatlakozása, hiszen ezt követően nagy partnereink lettek. Az export növekedése alapvetően pozitív dolog, probléma viszont, hogy az országból kivitt termékek közel fele alapanyag” – hívta fel a figyelmet. Ez azért nem pozitív, mert a termékek feldolgozása nem nálunk történik, nem magyarországi üzemeket és munkahelyeket érint. „A minisztérium célul tűzte ki ezen arányoknak a javítását. Emellett nem feledkezünk meg a kis- és közepes méretű gazdaságok erősítéséről és a mezőgazdasági generációváltás elősegítéséről sem” – ismertette a terveket dr. Feldman Zsolt.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a 2013-as évet stabilizálódás jellemzi. Lukács László elmondása alapján a tej piaci ára visszarendeződött, a terméktanács prognózisa szerint stabilan 90 forint lesz a tej kilogrammonkénti ára (1 kilogramm tej = 0,971 liter tej – a szerk.). „Nagy kihívást jelentett az aflatoxin probléma, ám a krízishelyzetet elkerültük, és szerencsére nem rendült meg a fogyasztói bizalom. Ezzel úgy gondolom az aflatoxin-ügyet lezárhatjuk” – vélekedett a szakember. Az ügyvezető a jövőt illetően a kormánnyal közös, kiemelt marketingprogramról tett említést. „Jelenleg kiterjedt az ágazat közösségi marketingtevékenysége, hiszen saját programunkon kívül az Agrármarketing Centrummal (AMC) is együttműködünk. A minisztérium részéről Budai Gyula államtitkár jelezte, hogy egy kiemelt programmal segítenék az ágazatot, ennek a részletein még dolgozunk” – tette hozzá Lukács László.

Samuel Eon, a francia InVivo cég sertéstakarmányozási szakspecialistája is felszólalt a partnertalálkozón. Előadásából kiderült, hogy a franciaországi sertéslétszám alakulása ugyanazt a tendenciát mutatja, mint Magyarországon: folyamatosan csökken. „Jelenleg a sertés ára kilogrammonként 1,4 euró körül mozog, ez azonban nem elegendő arra, hogy a francia tenyésztők eredményesen gazdálkodjanak. 2012-ben 1 kilogramm sertéshúson mindössze 1 eurocentnyi nyeresége volt a termelőknek. Ez nagyon kevés” – világított rá az állománycsökkennés okára a szakember. Samuel Eon felhívta a figyelmet arra, hogy a takarmányköltség jelenleg még a 2008-as rekordot is meghaladja. „A gabonapiaci helyzet miatt ez a nagyon magas ár az elkövetkező 4-5 évben stabilizálódni fog” – tette hozzá. A szakértő szerint probléma az is, hogy a sertéstenyésztőknek nagyon szigorú környezetvédelmi- és európai uniós szabályozásnak kell megfelelniük, és ezek az előírások egyben kötelezik is őket arra, hogy beruházzanak. „Erre jelenleg nincs pénze a termelőnek és tenyésztőnek. Ennek következtében, ahogyan Magyarországon, úgy a francia területeken is folyamatos a létszám csökkenése, 2013 végére 5-7 százalékos létszámvisszaesést jósolnak. Ez annyit jelent, hogy a jelenleg 1,1-1,2 millió egyedes kocaállomány 2014-re 980 ezer egyedre esik majd vissza” – vázolta fel a jövőben tendenciákat Samuel Eon.

Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet címzetes egyetemi tanára, Dr. Gábor György a termékenyülési és involúciós zavarok megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy a profittermelés elengedhetetlen tényezője a jó szaporodási teljesítmény. „Ennek elérése érdekében már korábban is azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy optimalizáljuk a két ellés között eltelt időt, illetve a vemhességhez szükséges termékenyítések számát csökkentsük. Ez az út rögös volt és az a mai napig” – fogalmazott a professzor.

Az előadássorozatot a szokásos kerti parti követte, melyen a különböző szakmai kérdéseken túl a partnerek megismerkedhettek a Vitafort „dobogós” termékeivel, melyek sorából természetesen a vállalat egyik legnagyobb innovációja, a Duo Pass termékcsalád sem maradt ki. Idén is volt kóstolóval egybekötött termékbemutató, valamint újdonságként bemutatkozott a Vitafort Cukrászda.

A cukrászdában megfordult vendégek közül sokan hozzájárultak a Vitafort Zrt. adománygyűjtési akciójához is, a befolyt összegből a jánoshalmi agrár-szakképző iskolát támogatták. A rendezvényt a „Vitafort Bárkája” fotópályázat eredményhirdetése zárta. A vállalat emlékoklevelekkel kedveskedett a kiválóan teljesítő gazdálkodó tejtermelő partnereinek. Nem maradt el a pálinkakóstoló sem, a hangulatról Lagzi Lajcsi és a kecskeméti Karaván együttes gondoskodott.

Írta: Ruskó Beatrix
Fotó: Kertész Gábor

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.