Ukrajna szigorítaná a húsimportot

A még idén május 20-án meghozott intézkedés célja hivatalosan a szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladásának és más prionfertőzések terjedésének a megelőzése, megjelenésük esetén a felszámolásuk. Ugyanakkor Petro Verbickij ukrán főállatorvos szerint ezzel a lépéssel korlátozható a hústermékek fölös mennyiségének ukrajnai behozatala – adta hírül a liga.net ukrán üzleti hírportál.

Fokozzák az ellenőrzést

Verbickij azt is közölte: korábban az ukrán törvények lehetővé tették, hogy az eurokóddal rendelkező cégek ellenőrzés nélkül szállítsanak húst Ukrajnába. Egyúttal bejelentette, hogy az országban fokozni fogják az import hústermékek laboratóriumi ellenőrzését a rossz minőségű szállítmányok kiszűrése végett. Elmondása szerint jelenleg megfelelő számú állategészségügyi laboratórium áll rendelkezésre az importhús minőségének ellenőrzésére, beleértve a baktériumokkal, radioaktív anyagokkal, nehézfémsókkal, növényvédelmi szerekkel és antibiotikumokkal való szennyezettség megállapítását.

Dinamikus növekedés

Ukrajna az idei év első felében 198 ezer tonna húst és hústerméket importált, ami közel 66 ezer tonnával haladja meg az előző év azonos időszakának behozatalát. 2008-ban az országba összesen 500 ezer tonna külföldi húst szállítottak, de a szaktárca előrejelzése szerint az idei importmennyiség ettől valószínűleg 100-120 ezer tonnával elmarad majd. Verbickij emlékeztetett, hogy az idei év első felében Ukrajnába bevitt hústermékek – elsősorban a marhahúsnyesedék, a szalonna, a baromfihús, a kolbásznyersanyagok – mintegy 50 százaléka nem felelt meg a minőségi előírásoknak. Szerinte a jövőben módosítani kell a törvényt az ilyen nyersanyagok behozatalának a megtiltása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.