Uniós forrásokra hivatkozó visszaélések

A büntetőeljárás okirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt ügyészi szakban van. Az NFÜ közleménye szerint a Nemzeti Energiatakarékossági Programra (NEP), és egyéb uniós forrásokra is hivatkozva egyes, főleg Észak-Magyarországon tevékenykedő, de budapesti, miskolci és pécsi központtal is rendelkező vállalkozások megpróbálták megtéveszteni a lakossági energiafelhasználásban, korszerűsítésben érdekelt lakókat.

Mit csináltak?

Az ajánlattevők 40-50 százalékos kedvezmény ígéretével házaltak, és szereztek megbízásokat. A korszerűsítési munkákat azonban rendkívül nagy, a kedvezmények és az állítólagos vissza nem térítendő támogatás beszámításával is irreálisan magas áron valósították meg. Az NFÜ tájékoztatása szerint a lakóházakba becsöngetve ezek a vállalkozások azt állították, hogy ellenőrizniük kell a házak energetikai állapotát, mert e nélkül 2010-től a lakás nem kaphatja meg az energiahatékonysági zöldkártyát. Különböző kötelezettségekkel, szankciókkal és támogatásoktól való eleséssel érvelve érték el számos esetben azt, hogy a lakók nagy kedvezményre jogosító szerződést kössenek velük.

Elhatárolódnak az esettől

A vállalkozók egyik érve az volt, hogy a lakossági energetikai pályázatok kivitelezését azért tudják nagyon kedvező áron elvégezni, mert további támogatásokat nyertek el meg nem nevezett uniós pályázatokon, amelyek forrásainak elosztására ők jogosultak, továbbá kapcsolatban vannak az Energia Központtal, amely a NEP és az NFÜ hivatalos közreműködő szervezete. Az Energia Központ azonban semmiféle kapcsolatban nem állt a vállalkozókkal, így az esetet azonnal jelezte az NFÜ-nek. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és intézményrendszere elhatárolódik az esettől, és egyben felhívja a figyelmet arra, hogy az sem az NFÜ, sem az Energia Központ nem nyújt támogatást kivitelezési szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.