Változatlan díjakat kínál a Szuezi-csatorna

Arra a kérdésre, hogy felülvizsgálják-e a díjakat, ha a világkereskedelem tovább gyengül, a hatóság vezetője, Ahmed Fadel újságíróknak azt felelte: Mindenre van eshetőség. Úgy vélte, külön a kalózveszély miatt „minimális” forgalomcsökkenésre lehet csak számítani. Elmondta, hogy a bevétel a tranzitdíjakból tavaly ismét újabb rekordra, 5,4 milliárd dollárra nőtt, 16,7 százalékkal meghaladva a 2007-es bevételt. Azonban az év vége felé a napi bevétel megcsappant, mert a forgalom gyengült, mondta Fadel. – A pénzügyi válság negatív hatása különösen decemberben kezdett mutatkozni – mondta. A decemberi bevétel 6,7 százalékkal kisebb volt, mint a novemberi, és 8,1 százalékkal kevesebb, mint 2007. decemberben, tette hozzá. Decemberben 1565 hajó haladt végig a csatornán, 13,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.
Amennyiben a nemzetközi gazdasági bajok nem rosszabbodnak a mostanihoz képest, akkor idén évi átlagban a hajóforgalom 7 százalékos csökkenésére lehet számítani – jósolta a hatóság vezetője.
A Szuezi-csatorna Egyiptom nagyságra harmadik devizaforrása az idegenforgalom és a külföldön dolgozó egyiptomiak hazautálásai után. Független elemzők szerint a bevételek csökkenése miatt Egyiptom idén 5,2 százalékos gazdasági növekedésre számíthat a tavalyról becsült 7,2 százalékos ütem után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.