Váncsa Jenő 80 éves

A magyar agrárgazdaság modernizációja érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséül Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter javaslatára, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előterjesztésére. Az ünnepségen Váncsa Jenő munkásságát méltatva Gráf József hangoztatta, hogy a volt miniszter szívügyének tekintette a magyar mezőgazdaság fejlesztését, tevékenységével példaként szolgál ma is az agráriumban dolgozó emberek számára.
Váncsa Jenő szerint a magyar mezőgazdaság ismét fejlődési pályán van. Ám az az út, amit be kell járni, igen rögös, mert a rendszerváltást követően az ágazat rendkívüli módon leépült, sok mindent szinte elölről kell kezdeni. A volt miniszter a legnagyobb problémát abban látja, hogy a magyar mezőgazdaság elvesztette piacai jórészét, és ezt most vissza kell szereznie mind bel-, mind pedig külföldön. Ebben a jelenlegi agrárkormányzat szerinte igen sokat tesz, és abban is jó munkát végez, hogy megfelelő módon közvetíti azokat az uniós támogatásokat a gazdálkodók számára.
Váncsa Jenő elismeréssel szólt a jelenlegi tárcavezető, Gráf József tevékenységéről, aki az ágazat szereplőivel folyamatosan egyeztet az ágazatot érintő kérdésekről. Idézte Tom Lantost, aki az egykor azt tanácsolta az amerikai elnöknek, hogy még az ellenséggel is tárgyalni kell. Magyarországon pedig nem ellenségekről, hanem csak nézetkülönbségekről van szó, amit egyeztetéssel és kölcsönös akarattal át lehet hidalni – fogalmazott a volt agrárminiszter.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.