Védett a nyíregyháza-császárszállási Oláh-rét

Az egyesület védelmi, cselekvési és fejlesztési tervet készít a Nemzeti Ökológiai Hálózathoz tartozó rét értékeinek megőrzésére – mondta az önkormányzati tisztségviselő. Hozzátette: Oláh-rét mellett Nyíregyháza határában védelem alatt áll a Nyírjes sziktó és az Igrice-mocsár, míg a következő terület a Sóstói-erdő, a Kis-Igrice-mocsár, illetve az Oros-Nyírpazony közötti Kisteleki-rét lesz.

Egy sor védett növényfaj és állat

Lukács Attila, az E-misszió Egyesület projektvezetője elmondta: Oláh-réten a szántóföldeken kívül füves, száraz és üde gyepes, mocsaras, lápos, nádas, valamint fás és cserjés területek egyaránt találhatók. A védett növényfajok közül a Csermelyaszat, a Kisfészkű aszat, az Egypelyvás csetkáka, a Buglyos szegfű és a Pompás kosbor élőhelye a rét. A ritka kétéltű állatok, madarak és rovarok közül pedig a Vörösgém, a Mocsári béka, a Mocsári teknős és a Tűzlepke szintén megtalálható a területen.

Környezetvédelmi alapú termelés

Az egyesület kezelési tervében a természeti értékek megsemmisülésének, illetve állapotromlásának a megakadályozását tűzte ki célul, illetve szabályozottá teszi – az érintett tulajdonosok bevonásával – a területhasználatot. Erdősítést, fásítást honos fajtákkal engednek csak, s a gyepművelésnél kizárólag a legeltetés és a kaszálás jöhet számításba. A szántóföldeken megtiltották a műtrágyázást, csak szervest használhatnak fel a gazdálkodók. Terveik között szerepel a repülőgépes permetezés korlátozása is, továbbá a nádas területek tájvédelmi alapú kezelésének elrendelése, valamint a víz- és vadgazdálkodás szabályozottságának megszervezése. Természetesen a területen rendszeres lesz az őrszolgálat, s külön turista, illetve oktatási, kutatási területet jelölnek ki az érdeklődőknek. Az értékmegőrzésre és fejlesztésre hazai, illetve európai uniós forrásokat igyekeznek bevonnak, ami érinti a környezetvédelmi alapú mezőgazdasági termelés kötelezővé tételét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.