Versenyképes lehet a halászati ágazat

Az agrártárca vezetője a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Aranyponty Halászati Zrt. Szent Péter-napi halászbúcsúján hangsúlyozta: a tavaly elfogadott Halászati Operatív Program megvalósításával versenyképes termelést valósíthat meg a halászati ágazat.

Biohaltermelésben nincs versenytárs

A program megvalósításának célja, hogy a jelenleginél jobban karbantartott halastavakban az egészséges halállománytól nagyobb hozamokat érjenek el a gazdaságok, továbbá, hogy új termékekkel jelenjenek meg a piacon. Az utóbbira példaként említette a biohaltermelést, amelyben a magyar halgazdaságoknak még szinte nincs versenytársuk. A program céljainak megvalósításában nagy segítséget jelent, hogy az ország több halgazdasága – köztük a rétimajori is – szakmai befektetők, „a szakmából kinőtt emberek kezében van” – mondta a miniszter.

Mire van támogatás?

Az Operatív Halászati Programra mintegy 34,5 millió eurót biztosít az Európai Halászati Alap, amelyhez mintegy 12 millió eurós önrésszel járul hozzá a hazai költségvetés – mondta a halászbúcsú részeként megrendezett szakmai konferencián Karakas János, a tárcavezető főtanácsadója. Tájékoztatása szerint az uniós támogatást egyebek között új beruházások megvalósítására, a jelenleg csak a haltermés egyötödét feldolgozó üzemek kapacitásának növelésére, az élelmiszerbiztonsági rendszer, a kutatás, fejlesztés, a piacszerzés fejlesztésére, s a technikai eszközök beszerzésére lehet felhasználni.
 
Jó példával jár elöl az Aranyponty

A támogatás elnyerésére évi egy-két alkalommal pályázatot írnak ki. A főtanácsadó a többirányú hasznosítás fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Arra, hogy a halászatot jól kiegészítheti a horgászat, rekreációs célokat szolgáló program, természetvédelemmel kapcsolatos oktatás, az ökoturizmus és a gasztronómiai turizmus is. A többcélú hasznosítás jó példája az Aranyponty Zrt., amely 1500 hektáron folytat halgazdálkodást, országos hírű horgászközpontot alakított ki, nádi iskolát működtet, halászati múzeumot hozott létre a halászmesterség relikviáinak bemutatására. A térség természeti értékeinek megismertetésére kifejlesztette az ökoturizmust, amit jól kiegészít az elsősorban a halételekre és a környék boraira alapozott gasztronómiai turizmus.

Utolsó kapcsolódó hírek:

Jól csinálja Lévai Ferenc és az Aranyponty

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.