Veszteséges évet zárt az Agrana

A veszteséget a piaci árak tavaly őszi összeomlásával és a kelet-európai valuták meredek árfolyamveszteségével magyarázták, illetve azzal, hogy az energiaárak csökkenése már későn jött, semhogy javíthatott volna a csoport helyzetén. A forgalom 2,026 milliárd euróra emelkedett az előző évi 1,892 milliárdról.

Megőrizte a helyét

A cég őrizte helyét mint a legnagyobb cukortermelő Közép- és Kelet-Európában, értékesítése is nőtt, azonban az EU cukorpiaci reformja és a cukor árának csökkenése miatt a profit összeomlott. A petőházi cukorgyárat bezárták, termelését átvitték az ausztriai Dürnkrutba. A gyümölcsfeldolgozásban csökkent az értékesítés is, és az almalésűrítménynél „drámai áresés” volt – írták a beszámolóban.

Magyarországon nőtt a forgalom

Magyarországon az Agrana cukorforgalma 122,2 millió euróra emelkedett az előző évi 117,4 millióról, főleg az ipari felhasználás miatt. A termelés Magyarországon csökkent a kvótavisszaadás és a petőházi gyárbezárás miatt, de emiatt inkább az export szűkült. A horvát és a szerb import versenye rontotta az értékesítést az élelmiszer-kereskedelemben. A tavaly befejezett szabadegyházi bővítés révén viszont a HUNGRANA Kft. a legnagyobb kukoricakeményítő- és isoglukózgyártó lett Európában.

Továbbra is piacvezető bioetanolból

Az Agrana továbbra is piacvezető bioetanolból Ausztriában és Magyarországon – tették hozzá. A csoporthoz tartozik Magyarországon az AGRANA Juice Magyarország Kft., az AGRANA Magyarország Értékesítési Kft., az INSTANTINA Hungária Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft., a Koronás Irodaház Szolgáltató Kft., a Magyar Cukorgyártó és Forgalmazó Zrt., a HUNGRANA Keményítő és Isocukorgyártó és Forgalmazó Kft. és a Hungranatrans Kft.

GVH: előre tervezett finomhangolás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) múlt héten közölte, hogy a rendelkezésére álló információk alapján feltehető: a Magyarországon érdekelt cukoripari vállalkozások 2003-tól napjainkig rendszeres tárgyalásokat folytattak piaci magatartásuk összehangolása érdekében. Ezért a GVH május 13-án előzetes értesítés nélkül helyszíni szemlét tartott az Agrana Magyarország Értékesítési Kft., az Eastern Sugar Cukoripari Zrt. és a Mátra Cukor Mátravidéki Cukorgyárak Zrt. telephelyén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.