Vissza nem térítendő támogatások a foglalkoztatottakért

Ennek célja a foglalkoztatottság megőrzésének, az állásukat elvesztők újra elhelyezkedésének, illetve az elbocsátással fenyegetett munkavállalók munkába helyezését közvetlenül elősegítő munkaerőpiaci szolgáltatások támogatása az átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkáltatóknál.
A foglalkoztatottság megőrzését elősegítő pályázati konstrukció (MEGŐRZÉS-9122/2009) keretében 2009. január 23. és 2009. november 5. között folyamatosan igényelhető vissza nem térítendő támogatás. A pályázat célja, hogy a munkáltatók a gazdasági visszaesés miatt átmenetileg csökkenő munkaerő szükségletüket ne elbocsátással kezeljék.
A pályázatban azok a munkáltatók vehetnek részt, amelyeknek az éves átlagos statisztikai állományi létszáma 2008-ban minimum 3 fő volt. Azon pályázónak nem nyújtható támogatás, aki a pályázat benyújtásának időpontjában munkahelymegtartó támogatásban részesül. Piacelemzéssel kell alátámasztani, hogy a gazdasági visszaesés következtében a foglalkoztatási kapacitás nem tartható meg a támogatás biztosítása nélkül.
A pályázati konstrukció támogatja a munkahelyek megőrzésére irányuló tevékenységet, amennyiben a munkáltató vállalja, hogy teljes munkaidőben megtartja az elbocsátással fenyegetett munkavállalóit.
Az elszámolható költségek köre kiterjed a leépítési szándék által érintett munkavállalók munkabérére és a munkáltató által ténylegesen kifizetett járulékokra. A támogatás mértéke a munkabér és járulékai 25-75 százaléka között változik az átlagos statisztikai állományi létszám függvényében. A támogatás időtartama 3-12 hónap.
A munkavállalót érintő intézkedések kedvezőtlen hatásának csökkentésére bértámogatás vehető igénybe. Amennyiben a munkáltató a munkaviszony megszüntetésének megelőzése érdekében a korábbinál rövidebb munkaidőt biztosít, támogatást igényelhet a munkavállaló nem munkával töltött munkaidejére. A támogatás mértéke az érintett munkavállalók munkavégzéssel nem töltött munkaidejére jutó, ténylegesen kifizetett munkabérnek és járulékainak legfeljebb 80 százaléka.
A munkáltatónak a pályázati konstrukció keretében lehetősége nyílik arra is, hogy munkavállalóit a munkával nem töltött időben, a munkaviszony fenntartása mellett képezze, a támogatás mértéke ekkor a képzés költségének 80 százaléka.
Az ismertetett támogatási lehetőségek csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősülnek, így az odaítélt támogatás 3 pénzügyi év vonatkozásában nem haladhatja meg a 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeget. A támogatás időtartama egyik esetben sem lehet több 12 hónapnál, illetve a munkáltatónak kötelező vállalnia a támogatás időtartamával megegyező továbbfoglalkoztatást.
Hamarosan további támogatási pályázatot hirdetnek meg a foglalkoztatottság megőrzése céljából, amely nagyobb támogatási összeget kíván biztosítani a munkáltatóknak – írja a hírlevél a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól kapott információk alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.