Visszaállítja az EU az exportvisszatérítést a tejtermékekre

A visszaállítást olyan tagállamok kérték, amelyekben az ágazat nehéz helyzetbe került a közelmúltban. A mezőgazdasági miniszterek hét eleji ülésén Magyarország is támogatta a kérést. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára akkor elmondta, hogy a tej árának csökkenése Magyarországot is érinti: 2007 novemberéről 2008 novemberére 95-97 forintról 55-60 forintra csökkent a felvásárlási ár. A mostani döntés értelmében tejpor esetében tonnánként legfeljebb 260 euró, vajnál 500 euró, sajtok esetében 220 euróra rúghat a visszaállítás. A támogatás nagyságrendje azonban az áraktól függően később változhat.
Az Európai Bizottság jelezte, a visszatérítés arra szolgál, hogy segítse az uniós exportőröket, hogy jelen maradjanak a világpiacon. A visszatérítés rendszere csak addig marad, amíg a piaci viszonyok ezt szükségessé teszik. Brüsszel folyamatosan figyeli a helyzetet – derül ki a bizottsági közleményből.
Magyarország egyébként még a miniszteri ülésen azt is kérte, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel 50 százalékkal emeljék meg a jelenlegi literenkénti 8,2 forint kvótaalapú támogatást. Ezzel kapcsolatban azonban Brüsszel egyelőre nem foglalt állást.

Kapcsolódó hírek:
Újra támogatja egyes tejtermékek exportját az EU A tejfeldolgozásban nincs fennakadás Durva árrések a tej termékkörbenNő a tejtermelés és -export a világbanGondban a tejtermelőkIskolatej kampányt indít az Európai BizottságTovább gyorsít a DanoneBrüsszeli bírság tejkvóta túllépéséértGórcső alá veszi a kínai tejpor-alapú élelmiszereket az EU

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.