Visszaesést csak Magyarországon jósol a Világbank

A hat másik közép-kelet-európai ország Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia, Szlovénia és Bulgária. A Világbank sürgette az európai országokat, hogy védjék meg a gazdasági növekedésben és a szegénység elleni küzdelemben két évtized alatt elért eredményeket Kelet-Európában.

A Világbank optimista

A Világbank előrejelzései bizakodóbbak, mint számos érintett ország kormányának, illetve központi bankjának várakozásai, de a Világbank szakértői is elismerik, hogy felmérésük eredményét sok bizonytalanság érheti.
A tíz új EU-tag rendszeres világbanki felmérésének (EU10 Regular Economic Report) februári kiadásában a tanulmány szerzői megállapítják: „A régi EU-tagországokból begyűrűző recessziós hatások, amelyek már tavaly láthatók voltak, idén tovább csökkentik az EU10-ek átlagos növekedését… Az idei kilátások borúsak, és nagy bizonytalanság jellemzi az előrejelzéseket, többnyire lefelé mutató kockázatokkal”.

Bizonytalanság három csatornán

A bizonytalanság alapjában három csatornán érkezik: az egyik az, hogy összeomlott a kereslet a fő kereskedelmi partnereknél, ami máris látható az autógyártás nagy csökkenésén Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon, miközben gyengül az ukrán és az orosz felvevőpiac is, a másik az, hogy kisebb a külföldi tőkebeáramlás, a harmadik pedig a hitelszűke, írták a Világbank elemzői. Hozzátették: az ipari termelést az év elején „sokkolta” az orosz gázexport kimaradása, ez a Világbank szerint főleg Bulgáriát, Magyarországot és Szlovákiát sújtotta.

„Embert próbáló idők”

„Kelet-Európát különösen keményen sújtják a mostani, embert próbáló idők” – mondta a tanulmány varsói bemutatóján a Világbank Európával és Közép-Ázsiával foglalkozó fő közgazdásza, Indermit Gill. „Az ipari országokban kezdett költségvetési élénkítő programoknak szélesen ható módon kell ösztönözniük a termelést, nem pedig szűk nemzeti keretek között. Gazdasági válság idején a növekvő protekcionizmus a kilábalást fenyegető legnagyobb veszély lehet” – figyelmeztetett.
A Világbank-tanulmány ajánlásai között van, hogy a régi EU-tagok álljanak ellen a protekcionizmus kísértésének, a tíz új EU-tagállam pedig tegyen erőfeszítéseket a pénzügyi és a foglalkoztatási szabályozás összehangolására, a makrogazdasági környezet egészségének javítására, egyszerűsítse a vámszabályokat és az eredetszabályokat, és emelje a helyi kormányzás színvonalát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.