Vízberuházásokkal a világgazdasági válsággal szemben

Az Európai Parlamentben szervezett konferenciának az volt a célja, hogy megvesse az alapjait egy átfogó, nemzetközi vízügyi dokumentumnak. A készülő megállapodás egyebek között a vízhez jutásnak mint alapvető emberi jognak a biztosítását mondja ki mindenki számára, illetve a hatékony vízkezelési politika biztosítékait igyekszik tartalmazni.

Nemzetközi vezetők a víz ügyében

A világ új kihívásainak kezelésének segítésére létrejött, a mostani tanácskozást társszervező Világpolitikai Fórumot elnöklő Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő beszédében arra mutatott rá, hogy a nemzetközi gazdasági válság már-már példátlan méreteket ölt. Kiemelte, hogy a vízügyi nagyberuházások hozzájárulhatnak a krízis enyhítéséhez, a talpra álláshoz. Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke úgy vélte, a víz- és élelmiszer-ellátást az EU fejlődő országokkal kapcsolatos és általános külpolitikájában prioritásként kell kezelni. II. Albert monacói herceg szerint a vízzel kapcsolatos konfliktusok kétoldalú módon nem oldhatók meg, míg Danielle Mitterrand francia alapítványvezető (Francois Mitterrand volt francia államfő özvegye) szerint a víz az emberek közti egyenlőség jelképe is.

Vízügyi válság közeleg

A szervezők emlékeztettek arra, hogy a vízkezelés kérdése egyre fontosabb helyet foglal el a nemzetközi politikai prioritások között, és jelentőségét fokozta az általános felmelegedés. A konferencia egyik célja volt, hogy növelje a nemzetközi figyelmet a probléma iránt, annál is inkább, mert a Politikai Világfórum szerint a világ olyan mértékű vízügyi válságot él meg, hogy annak kezeléséhez egy „vízügyi Marshall-tervre” lenne szükség (az eredeti Marshall-terv a második világháború utáni újjáépítést finanszírozta). A résztvevők egyetértettek azzal, hogy a víz kérdését fel kell venni abba a nemzetközi környezetvédelmi mentetrendbe, amelynek következő lépcsőfoka a néhány éven belül lejáró nemzetközi klímavédelmi egyezmény (kiotói jegyzőkönyv) utáni politika kidolgozása lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.