Zöld utat kapott a magyar banktámogatási csomag

A támogatási csomag keretében a jogosult hitelintézetek szigorú feltételek mellett juthatnak tőkéhez, valamint újonnan nyújtott rövid- és középtávú hitelek tekintetében garanciához. A brüsszeli bizottság úgy találta, hogy az intézkedések összhangban vannak a pénzügyi válság leküzdését célzó állami támogatások uniós felfogásával. Brüsszelben azt tartják a legfontosabbnak, hogy a támogatás időben és hatályát tekintve behatárolt legyen, továbbá gondoskodjanak olyan piacorientált ellentételezésekről és biztosítékokról, amelyek a lehető legkisebbre csökkentik a versenyre gyakorolt torzító hatást.

Tőkésítés és garanciák

A magyar csomag egyfelől feltőkésítési, másfelől garanciális intézkedést tartalmaz. Az előbbi intézkedés osztalékelsőbbségi részvények fejében új tőkét tesz elérhetővé a hitelintézetek számára, hogy megerősíthessék tőkealapjukat az esetleges veszteségekkel szemben. Az állam 2009. március 31-ig különleges osztalékelsőbbséget biztosító részvényeket vásárolhat, amelyek elsődleges tőkének minősülnek. A garanciaintézkedés értelmében ellentételezés fejében 2009. június 30. előtt keletkezett, legfeljebb három – kellően indokolt esetben öt – év futamidejű új tartozások fedezhetők. A rendszerben alárendelt hitelek és bankközi betétek nem támogathatók.

Az MNB és a PSZÁF értékel

A támogatási program nyitott valamennyi olyan hitelintézet számára, amelynek működése a magyar pénzügyi rendszert tekintve alapvető fontosságú. Időben és hatályát tekintve behatárolt, mivel csak meghatározott időszakon belül és meghatározott összegig vehető igénybe. A kedvezményezetteknek piacorientált ellentételezést kell nyújtaniuk. Az intézkedések csakis alapvetően jól működő, nehézségekkel nem küzdő pénzintézetekre irányulnak: a garanciavállalás és a tőkeemelés a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének értékelésén alapul.

Az állami magaviselet

Ezen felül Magyarország számos magatartási biztosítékot („behavioural safeguards”) is bevezet az állami támogatással való visszaélés elkerülése érdekében. Ezek közé tartozik a különleges vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvény az olyan döntések megakadályozására, amelyek az állami forrásokkal való visszaéléshez vezetnének, illetve veszélyeztethetnék a pénzügyi rendszer stabilitását. Megtiltják továbbá az állami beavatkozás reklámcélú felhasználását, valamint a támogatási intézkedések ideje alatt korlátozásokat is bevezethetnek az érintett pénzintézetek felső vezetésének díjazása tekintetében. Végezetül Magyarország vállalta, hogy szerkezetátalakítási vagy felszámolási terveket jelent be a brüsszeli bizottságnak azon kedvezményezettek tekintetében, amelyeknél lehívják a garanciát, illetve azon bankokat illetően, amelyeket többé nem lehet alapvetően stabilnak tekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.