Az idén kevesebb gabona terem – A kedvezőtlen időjárás miatt 2017 biztosan nem lesz rekordév a kalászosok termesztésében

HGAz őszi kalászosok harmada károsodott a rossz időjárás miatt, de a vetésterület is legalább 50 ezer hektárral marad el a tervektől, így idén biztosan visszaesés lesz a gabonatermésben – mondta a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára. Horváth Gábor a Magyar Nemzetnek és az Agribusiness.hu-nak kifejtette: a repcével együtt 1,7 millió hektár vetésterület – amelyből több mint másfél millió hektáron kalászosok vannak – 15 százalékát már a decemberi hivatalos adatok alapján sem lehetett jónak ítélni, a terület nagyobb része azonban még annak tűnt. Mostanra azonban a MOSZ reprezentatív felmérése szerint már csak a földek harmadát lehet jónak tekinteni, ugyanakkor már egyharmada károsodott vagy gyenge.
Alátámasztják ezt az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága (DG AGRI) műholdfelvételeken alapuló január 26-i adatai is, amelyek fagykárokról csak Magyarországon számolnak be. A termelőknek – figyelembe véve az ukránok felé gabonaügyben napirenden lévő uniós nyitás lehetőségét – nem a legjobb hír az sem, hogy Ukrajnában, Oroszországban jelentős a hótakaró, ott tehát fagykárokkal nem kell számolni. A főtitkár szavai szerint a globális gabonapiacon az elmúlt években túlkínálat van, az árak jelentősen zuhantak, így ma Magyarországon átlagos hozam mellett kérdés, van-e egyáltalán haszon a kalászosok termesztésén.
Horváth Gábor szerint fentiek alapján egyértelmű: Magyarországon nemhogy a tavalyi gabonarekordokat nem érjük el, de még az átlagos szintű őszi kalászostermés is kérdéses. Mivel összességében nincs túl nagy hó, az olvadás miatt talán nem lesznek nagyobb víznyomott területek. A meteorológusok jelzései szerint ugyanakkor ha nem is jönnek már vissza a nagyobb fagyok, az olvadáskor újra megjelennek a mínuszok, s a terület még azt a kevés csapadékot sem tudja elnyelni, amennyi rajta van.
Itt-ott már meg is jelentek a víztócsák a gabonaterületeken, s ha ez többször is megfagy, a növények károsodhatnak. Amennyiben pedig a gazdálkodók a nehezen művelhető területre nem tudnak tápanyag-utánpótlást biztosítani, szinte eldőlt a kalászos gabonák helyzete – fogalmazott a főtitkár, megjegyezve: ha márciusra nem sikerül ellensúlyozni valamit a mostani problémákból, nagyon kicsi esélye lesz az elfogadható, jó termésnek. Az őszi vetések nemcsak gabonából állnak, az olajos növények közül a repcénél is biztosan gondot okozott a fagy. – Egy biztos: az idén gabona-rekordtermés nem lesz, és az árak érdemi emelkedésében sem bízhatnak a termelők – hangsúlyozta a szakember.