Idén is megrendezik a Sándor-napi Bormustrát Tapolcán

A március 19-i rendezvény 17 órától veszi kezdetét a Tamási Áron Városi Művelődési Központban, ahol a hat borvidékből álló Balatoni Borrégió termelői sorakozatják fel a legjobb boraikat – mondta Kulka Gábor borászati főfelügyelő. Az idei mustrára olyan fajtákból válogatták össze a 2011-es évjáratú borokat, amelyeket a badacsonyi kutatóintézetben nemesítettek, illetve a fajta előállításával kapcsolatos szakmai munka meghatározó részét Badacsonyban végezték. Példaként a keresztezéssel készült borok közül a Zeuszt, a Zenitet, a Zétát, a Zengőt, a Rózsakőt és a Vulcanust emelte ki a borász, a klónszelektált fajták közül pedig egyes olaszrizling-, szürkebarát-, budai zöld-, rajnai rizling-fajtákat. Tájékoztatása szerint a borokról, a nemesítésről Májer János, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója tart előadást. A várhatóan mintegy 35 bort Kállay Miklós professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője mutatja be, miközben a résztvevők mindegyiket megkóstolják. A mustrát az idén is a borokhoz illő vacsora zárja – szarvaspörkölt és harcsapaprikás – Mezőssy Zoltán borász-gasztronómusnak köszönhetően. A borok pontos listája és a részletes program a www.balatoniborregio.hu oldalon olvasható.

Vélemény, hozzászólás?