Megkezdődött a húsvét előtti fokozott élelmiszerellenőrzés
Az államtitkár közölte: az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a húsvéti asztalra, amely gondot okozhat a fogyasztóknak. Ezért összehangolt, átfogó vizsgálatokat tartanak országszerte nemcsak a kereskedőknél, hanem az élelmiszer-előállítóknál és a raktárakban, az úgynevezett első betárolási helyeken is. Az ellenőrzések főként a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos árukra – sonkákra, más füstölt termékekre, tojásra, édességekre – terjednek ki. A hatósági ellenőrök szabálytalanság esetén – bár nem ez az elsődleges cél az államtitkár szerint – büntetnek is. A büntetés mértéke 15 ezer forinttól akár 2 milliárd forintig is terjedhet. Az ellenőrzések a húsvéti ünnepekig tartanak. Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) megbízott elnöke arról beszélt: az ellenőrzéseket a szakemberek hatékonyan kívánják végezni, ezért nemcsak a kiskereskedőket, hanem az élelmiszergyártókat, sőt az úgynevezett elsődleges betárolási helyeket is ellenőrzik. Emellett megállapodást kötött az MgSzH és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), hogy a feltárt szabálytalanságokat a különféle szakértők már annak felfedezéskor is együtt vizsgálhassák. Az MgSzH elnöke bízik abban, hogy nemcsak az élelmiszerbiztonságra, hanem a tiszta versenyfeltételek biztosítására is jótékony hatással lesz majd a közös hatósági ellenőrzés. Az együttműködés fontosságát kiemelte Csákiné Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese is. A fogyasztóvédelmi szakemberek célja elsősorban a fogyasztók védelme lesz a megkárosítások különféle formáitól – tette hozzá. Példaként említette, hogy az akciós áruknál az ellenőrök vizsgálják majd, hogy érvényesül-e ténylegesen a meghirdetett akciós ár. Továbbá nem tévesztik-e meg a fogyasztókat például úgy, hogy tejcsokiként árulnak édességet, amely nem az, hanem például csak a bevonó masszája az. Emellett szigorúan ellenőrzik a minőségmegőrzési határidőket is. Tarnai Richárd, a Pest megyei kormányhivatal vezetője szerint azzal, hogy a népegészségügy, az állategészségügy és a fogyasztóvédelem a kormányhivatalok szervezeti kereteiben működik, a komplex ellenőrzések hatékonyabbá válnak. Jelezte: az ellenőrzésekkel azt szeretnék szavatolni, hogy az emberek bármilyen árkategóriájú árut vesznek is, egészséges élelmiszerhez jussanak. Azaz a különféle élelmiszerek az előírásoknak megfelelően készültek-e, és tárolták-e, valamint értékesítették-e azokat. Kardeván Endre reméli, hogy kevesebb problémát tárnak fel az ellenőrök, mint az előző években. A legtöbb gondot a gyors érlelésű sonkák okozták korábban. Ezen a területen már kirívó hibákra nem számít az államtitkár, mivel – mint mondta – kevesebb a külföldről behozott áru, és ez már bíztató jel.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.