Minőségi élelmiszereket keresnek a turisták a Balaton régiójában

Horváth Orsolya, az önkormányzati alapítású szervezet ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt években szerzett tapasztalatok, a vendégektől származó visszajelzések mutatták azt, hogy az ide látogató osztrák és német turistáknak milyen igényeik vannak, de a magyar vendégek is keresik a helyi élelmiszereket. Még azok a vendégek is, akik szállodákban laknak, az éttermi ételek mellett szívesen fogyasztanának friss, helyi termesztésű gyümölcsöt, zöldséget. A kempingekbe és magánházakba érkező külföldi turisták pedig kifejezetten hiányolják azokat a termékeket, amelyeket nem az üzletláncokon keresztül árusítnak, hanem természetes alapanyagú, a környékbeli termelőtől származó termékként kerülnek piacra. Sokan vásárolnának tojást, zöldséget vagy sajtokat, de ezeket alig találni a Balaton partján. Ezt a hiányt is szeretnék pótolni azzal, hogy Hévízen nemrég termelői piacot nyitottak, amely jelenleg keddenként és szombatonként üzemel. A szakember szerint turisztikai látványosságként is népszerűsíteni lehet a hévízi piacot, miután a világ számos városában szívesen felkeresik a turisták a hasonló helyszíneket. Horváth Orsolya hozzátette: a Balatontól néhány kilométerre lévő Káptalantótiban van még egy, a hévízihez hasonló biopiac, Gyenesdiáson pedig a közeljövőben tervezik megnyitni az első balatoni halpiacot.

Vélemény, hozzászólás?