Együttműködési megállapodást kötött a VM a mongol társminisztériummal

Mégpedig azért, hogy elősegítsék a két ország között a technológiák átadását, a kereskedelmet, a képzést, valamint a tudományos és műszaki együttműködést a mezőgazdaság területén. A dokumentumot Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkára, valamint Gantulga Tudevkhuu, a mongol társminisztérium államtitkára írta alá. A mongol szakemberek magyarországi látogatásuk során megismerhették az élelmiszerbiztonsági laboratóriumok munkáját, illetve – az uniós követelményeknek is maradéktalanul megfelelő – magyar vizsgálati módszereket. A látogatás célja és a megkötött megállapodás egyik fontos eleme az volt, hogy az élelmiszerbiztonság területén a hatékonyan működő magyar rendszert tanulmányozzák a mongol szakértők. Magyarország az egyezmény szerint segíti Mongóliát abban is, hogy az országban szarvasmarhatartó mintagazdaságok létesüljenek, ahol nagy tej- és húshozamú magyar fajtákat tenyésztenek majd. Ehhez kapcsolódva Magyarország támogatja Mongóliát az állategészségügy és állatgyógyászat területén is. Emellett a megállapodás alapján öntözőrendszerek, üvegházi technológiák meghonosításával, továbbá Mongólia időjárásához alkalmazkodó szárazságtűrő búza és takarmánynövények szaporításával is segíti Magyarország a mongol mezőgazdaságot. Az erdőgazdaság területén pedig a kedvezőtlen adottságú szikes vagy száraz területek fásítása terén, újfajta erdőgazdálkodási módszerek kidolgozásában is közreműködik Magyarország. A megállapodás értelmében a bio- és nanotechnológia területén, az élelmezésügyi, mezőgazdasági és könnyűipari EU szabványok bevezetésében, a mongol agrár- és élelmiszeripari termékek akkreditációjának igazolásában ugyancsak segítséget adnak a magyar szakemberek Mongóliának. A két ország kutatói közös programokkal támogatják egymás munkáját a kutatás-fejlesztés területén. A magyar egyetemek képzési programokat szerveznek a mongol élelmezésügyi, mezőgazdasági és könnyűipari szakembereknek.

Vélemény, hozzászólás?