A Herz-en is segíthet a 30 milliárdos hitelcsomag

Várhatóan két héten belül kerül a kormány elé az a 30 milliárd forintos hitelkonstrukciós csomag, amely adott feltételek teljesülése esetén segítséget nyújthat a finanszírozási gondokkal küszködő nagyobb élelmiszeripari cégeknek. Erről Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium államtitkára tájékoztatott, hozzátéve, hogy ez orvosolhatja a Herz problémáit is. A Herz Szalámigyár Zrt.-nél elmondták, hogy a cég jövője a finanszírozási problémáik megoldásától függ. Ha lesz finanszírozás, nem kerül sor elbocsátásra, sőt, akár további munkaerőre is szükség lehet, ha nem, akkor viszont további elbocsátásra kényszerülhet a cég. A napokban 130 ember elbocsátását jelentette be a munkaügyi központnak a Herz Szalámigyár Zrt.

Van reorganizációs terv

A Herznél létezik egy megalapozott reorganizációs terv, amely tartalmazza a pénzügyi igényeket is. Jelenleg a cég forgóeszköz-finanszírozási igénye 1,6 milliárd forint, ennek biztosításáról azonban eddig eredménytelenül tárgyaltak a cég egyetlen hitelezőjével, a CIB Bankkal. Tájékoztattak arról is, hogy a vállalat teljes hitelállománya – az akvizíciós és a forgóeszköz kölcsönök együtt – jelenleg közel 4 milliárd forintra tehető, amelynek átstrukturálására lenne szükség. A Herz menedzsmentje szerint ez alapvető, mert a termelésük igen forrásigényes, egy-egy szalámi érlelési ideje 3 hónap, vagyis az árbevétel lassan érkezik, ezt az időszakot pedig finanszírozni kell.

Árbevétel: több mint 7 milliárd

A Herz Szalámigyár Zrt. nettó árbevétele 2007-ben: 8,827, 2008-ban 7,149 milliárd forint volt. Az árbevételt a financiális gondok miatt az előző évinél szerényebbre tervezték az idén. Jelenleg azonban úgy látják, mivel az árbevétel nagysága is a finanszírozás mértékétől – és annak időpontjától – függ, nem lehet biztos tervszámot megjelölni. Elmondták, hogy a cégnél eddig már jelentős költségcsökkentés történt, továbbiakra nem látnak lehetőséget.

A belföldi piacon 10 százalékuk van

A társaság jelenleg több mint 350 dolgozóval működik, azonban csúcsidőben akár 400-500 embert is foglalkoztat. Évente mintegy 7.000 tonna húst dolgoz fel. A cég exportja meghaladja az egymilliárd forintot. Főbb exportpiacai a környező országok, valamint Németország, Svédország, Hollandia és Lengyelország. A teljes belföldi szárazáru-piacon a Herz részesedése 10 százalék.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Embereket bocsát el a Herz Szalámigyár Zrt.Új vevőket remél a Herz a brüsszeli oltalom hatására

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.