A magyarországi UniCredit segíti a kkv szektort

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. közleménye szerint a hitel része az EBRD válságkezelő intézkedéseinek, amelyek révén az EBRD forrásokkal látja el a magyar reálgazdaságot egy olyan időszakban, amikor szűkössé váltak a finanszírozási lehetőségek. A közlemény szerint a jogi dokumentumok aláírását követően az ötéves hitel összegét a bank a magánszektor olyan kis- és középvállalkozásainak közép- és hosszú távú finanszírozására használja majd fel, amelyek legfeljebb 249 alkalmazottal és 50 millió euró éves forgalommal rendelkeznek.

Kulcsszerep a szektorban

„Ez a projekt nyilvánvalóvá teszi a magyar UniCredit kulcsszerepét a magyar kis- és középvállalkozási szektor finanszírozásában” – idézi a közlemény Hargitai Zsuzsannát, az EBRD magyarországi irodájának vezetőjét. „Nagyon örülök annak, hogy hazai csoportunk még szorosabbra fűzte az EBRD-vel való hosszú távú együttműködését. Ennek köszönhetően még nagyobb mértékben támogathatjuk a magyar gazdaságot abban, hogy hiteles, fenntartható megoldásokkal túljusson ezen a kihívásokkal teli időszakon” – mondta Patai Mihály, az UniCredit Bank Hungary elnök-vezérigazgatója.

Most dolgozzák ki a feltételeket

A bank szakemberi most dolgozzák ki azokat a konkrét feltételeket, amelyekkel a bank kiközvetíti a hiteleket a magyar kkv-knak. A hitel része egy, az UniCredit Csoporttal közösen indított kezdeményezésnek, amelynek célja a kelet-európai beruházások folytatása, és így a reálgazdaság folyamatos finanszírozásának biztosítása. Az EBRD összesen 432,4 millió eurót fektet be az UniCredit leányvállalataiba nyolc kelet-európai országban annak a közös munkának részeként, amelynek keretében a két pénzintézet igyekszik enyhíteni, semlegesíteni a gazdasági válság hatásait a régióban. Az együttműködés keretében az UniCredit leányvállalatai közép- és hosszú távú adósság- és tőkefinanszírozást biztosítanak kis- és középvállalkozások, lízingfinanszírozási és energiahatékonysági projektek részére.

A régió legnagyobb bankcsoportja

Az UniCredit 19 országban működő több mint 4.000 bankfiókjával a közép- és kelet-európai régió legnagyobb bankcsoportja. A csoport körülbelül 10 milliárd euró értékben hajtott végre tőkeberuházásokat Közép- és Kelet-Európában, és a régióban körülbelül 85 milliárd euró ügyfélhitel-állománnyal rendelkezik. Saját leányvállalatainak nyújtott finanszírozási programjai mellett a csoport nemzetközi intézményekkel, köztük az EBRD-vel is együttműködik. Az EBRD befektetése részét képezi az EBRD, a Világbank és az Európai Befektetési Bank (EIB) közös megállapodásának, amelynek keretében több mint 24 milliárd euró forrást bocsátanak a bankszektor rendelkezésére a régióban, és hitelt nyújtanak a gazdasági válság által sújtott vállalatok részére.

Ötevn százalékkal több befektetés

Az UniCredit közleménye kitér arra: a válságra való tekintettel az EBRD 50 százalékkal növelte a pénzügyi szektorban tervezett befektetéseinek összegét, amely idén 3 milliárd eurót tesz ki, továbbá bejelentette, hogy megduplázza a Trade Facilitation Programme keretében a határokon átnyúló kereskedelem finanszírozására szánt összeget. A idei év első negyedévében az EBRD 1,1 milliárd euró értékben hajtott végre befektetéseket, ami 64 százalékos növekedés 2008 azonos időszakához képest. Az idén összesen 7 milliárd eurót tervez befektetni, ami több mint 30 százalékkal haladja meg a 2008. évi befektetések összegét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.