A Rail Cargo Hungaria felkészült a gabonaexportra

rc1A Rail Cargo Hungaria (RHC) felkészült a gabonaexport vasúti fuvarozására, az idei szezonban közel a tavalyi mennyiséget, mintegy 825 ezer tonna gabonát vihetnek külföldre.

Az RHC kiemelte, a cég 750 saját gabonaszállító vagonjával, illetve a vállalatcsoporton belül rendelkezésre álló vagonparkból további 1500-2000 kocsi bérlésével készült a július elsejével indult aratási szezon feladataira. Optimalizálták a vagonparkot, és olyan mozdonyokat állítottak forgalomba, amelyek csere nélkül közlekednek országhatárokon át.

Az összes magyar gabona és olajos mag exportból az RCH 12 százalékkal részesedik. Hozzátették, hogy az összes exportnak mindössze 20 százaléka bonyolódik vasúton, további 20 százalék uszályokon, 60 százalék pedig kamionokon jut el célállomására. A magyar gabona legfontosabb kiviteli célországa – az export több mint egyharmados részarányával – Olaszország, ezt követi a román, az osztrák, a német és a holland piac.

Az RCH 2018. évi nettó értékesítési árbevétele 74 milliárd 557 millió forint volt az előző évi 73 milliárd 551 millió forinttal szemben.