A szaúdi Aramco részvényértékesítésére 2020-2021-ben kerülhet sor

ac Szaúd-Arábia 2020-2021-ben tervezi a Saudi Aramco szaúdi állami olajcég részvényértékesítését – közölte Bécsben a szaúdi energiaügyi miniszter.

Az OPEC ülése miatt Bécsben tartózkodó Khalid al-Falih azt mondta, hogy az Aramco idén a szintén szaúdi Saudi Basic Industries Corp (SABIC) 70 százaléka megszerzésének a lezárására összpontosít.

A termelése alapján a világ vezető olajcége 69,1 milliárd dollárért vásárolja meg a SABIC 70 százalékát, utóbbi cég a világ negyedik legnagyobb petrolkémiai csoportja. A felvásárlás része annak az Aramco tervnek, hogy napi olajfeldolgozó kapacitását 8-10 millió hordóra növeli 2030-ra a jelenlegi napi 4,9 millió hordóról.

A Saudi Aramco 2016 januárjában jelentette be először, hogy a vállalat összesen 49 százalékos részvénycsomagját dobják piacra tíz év alatt. Első lépésben legfeljebb 5 százaléknyi tulajdonhányad eladására kerülne sor 100 milliárd dollár értékben. Azóta több lehetséges időpont is megjelent az első részvénykibocsátás kapcsán.

Az Aramco részbeni privatizálásával tervezik finanszírozni a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő. Az Aramco tavalyi adózott eredménye 111,1 milliárd dollár volt.