A The New York Times az ősi magyar mangalicáról

A porhanyós disznóhús újra divatossá válik, s vele visszatér az ősi magyar mangalica sertés, amelyet korábban kipusztulás fenyegetett – írta a The New York Times. A magyar zsírsertést a sivár és terméketlen Alföld egy gazdaságában mentették meg a kihalástól – írta a napilap, amely szerint akárcsak a kifutón a divatstílusok, a sertésfajták népszerűsége is változik. A göndör szőrű disznók egy évszázada még nagyon kapósak voltak, később viszont kimentek a divatból.
„A hagyományos disznóval szemben a mangalica húsa márványos, a zsírja szétolvad az ember nyelvén, lágyabb, krémesebb” – áradozott Devin Knell, a híres kaliforniai French Laundry étterem séfje. „Hihetetlen az íze, a textúrája” – fogalmazott Keith Luce, a Seattle melletti Herbfarm Restaurant főszakácsa.
Az újság leírta, hogy a mangalicát zsírjáért tenyésztették József főherceg magyarországi birtokain az 1830-as években. Az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése után azonban az állomány megcsappant, majd az első világháború után, a gyorsan növő fehér hússertések térhódításával tovább csökkent. A második világháború után, az olcsóbb, jobb minőségű növényi olajok elterjedésével a zsírsertés tenyésztése végképp visszaszorult.

Az angol nyelvű hír:
An Old Breed of Hungarian Pig Is Back in Favor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.