Átadták az Alföldi Tej Kft. új sajtüzemét

Foto6Csaknem 15 milliárd forintba került az Alföldi Tej Kft. új sajt- és porítóüzeme, a beruházás önerőből, hitelből és a kormány 4,8 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg Debrecenben. 

Az üzemben elsősorban a Debrecen környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák majd fel. Az üzemépítés során a vállalat növelte nyerstej- és pasztőrözött tejtárolási kapacitásait is. A debreceni üzemben akár napi 750 ezer liter tej átvétele is lehetséges.

Foto8Az Alföldi Tej Kft. fejlesztése 181 munkahelyet teremt. Rózsás Mónika, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az automatizált gyártósoron nyolc ember 250 ezer liter tej feldolgozásával 25 tonna sajtot képes előállítani naponta. Az évi 8000 tonna kapacitású sajtgyár a teljes magyar sajtimport hetedét képes kiváltani. A porítóban évente mintegy 6500 tonnányi porterméket készítenek édes savóból.

Foto1

Székesfehérvár mellett tehát már Debrecenben is jelentős gyártókapacitást alakított ki az Alföldi Tej Kft. A cég négy évvel ezelőtt vásárolt Hajdú-Bihar megye székhelyén egy tejgyárat, az itt meglévő üzem alapjain épített fel egy automatizált sajtgyárat, a porítóüzem pedig a sajtgyár mellett a sajtgyártás melléktermékeként keletkező édes savót dolgozza fel. Az új debreceni üzem működése során így nem keletkezik hulladék, mert a sajtgyártásból keletkező mellékterméket teljes egészében felhasználják.

Foto5A sajtgyárban először trappista sajt készül, amit a vállalat „Magyar” márkája alatt vezet be a magyar kis- illetve nagykereskedelembe. A cég tervei szerint a későbbiek során gouda sajtot is gyárt majd Debrecenben, amelyet többek között a Távol-Keletre exportálna. Japán kereskedelmi partnerekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a termék értékesítéséről.

A 4500 négyzetméter alapterületű porítóüzemben 1,2 millió liternyi tárolókapacitást építettek ki, így óránként 18 ezer liter folyadék feldolgozása révén, átlagosan napi 20-22 tonna portermék készül majd. A savóban maradó savófehérje könnyen emészthető fehérjeforrás az emberi szervezet számára. A jégkrémgyártástól kezdve, a bébitápszeren és a sportolóknak szánt funkcionális élelmiszereken át, egészen a daganatos betegek klinikai diétájának összeállításáig, számtalan területen hasznosítható alapanyag. A portermékek ráadásul a tejjel szemben 24 hónapos eltarthatósági idővel rendelkeznek. Az Alföldi Tej Kft. a világ „high-tech” élelmiszeriparának fog készíteni alapanyagot, Kínából máris jelentős az érdeklődés a tejpor, édes savópor és sótalanított édes savópor iránt – tájékoztattak a cégnél.