Az APEH új listája

A köztartozásmentes adózói adatbázis az úgynevezett „nullás” adóigazolásokért való „sorban állást” válthatja ki, bevezetésével az APEH a jogszerűen működő társaságokat kívánja segíteni. A február 10-én első alkalommal nyilvánosságra hozandó adatbázisba január 31-ig jelentkezhettek a vállalkozások, az APEH az adatokat minden hónap 10. napján frissíti.

Interneten elérhető adatbázis

A rendszer lényege: az a vállalkozás, amelyik összes bevallási kötelezettségének eleget tett, és az adófizetési kötelezettségeit is teljesítette, vagy az adóhatóságtól részletfizetést, fizetéshalasztást kapott – tehát nincs aktuális befizetési kötelezettsége -, kérheti, hogy az adóhivatal vegye fel a köztartozásmentes adózók listájára.
Ha valaki ebben az adatbázisban szerepel, akkor például a közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos kifizetéseknél már nem kell az APEH-től együttes adóigazolást kérnie, mert az a szervezet, amelyik a kifizetést teljesíti, megnézi az adóhivatal listáját.

Nyílvános lista

Az adóhatóság honlapján közzétett listához, amely azon adózók nevét és adószámát tartalmazza, akik megfelelnek a törvény által meghatározott feltételeknek, bárki hozzáférhet. A havi listákat archiválják, és évekkel később is lekérdezhető lesz. Az adóhivatal az új, elektronikus szolgáltatás mellett megtartja a hagyományos eljárást is, azaz továbbra is kérhető elektronikusan és papír alapon is adóigazolás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.