Belarusz szorosabbá fűzné kapcsolatait Magyarországgal

A nagykövet rámutatott: Magyarország nagyon fontos gazdasági partnere Fehéroroszországnak. A két ország között az elmúlt évben 388 millió dollár értékű áruforgalom zajlott, ami 30 százalékos növekedés a 2003-as 153 millió dollárhoz képest.

Prioritás a vállalatok együttműködése

Kiemelte: Belarusz prioritásként kezeli a kétoldalú kapcsolatokban a vállalatok közötti kooperációk bővítését, a kölcsönös befektetések növelését, az energetikát, az energiaellátás biztonságával kapcsolatos kérdéseket, a környezetvédelmet és az agrárágazatok intenzívebb együttműködését. A gazdasági kapcsolatok fellendítése céljából Belarusz már évek óta szorgalmazza egy magyar-belorusz repülőjárat létrehozását is.

Nem számottevőek a kölcsönös befektetések

Alena Kupcsina rámutatott: jelenleg nem számottevőek a két országban a kölcsönös befektetések, a belorusz vállalkozások Magyarországon eddig 2,4 millió euró, a magyarok Belaruszban pedig 0,9 millió euró értékben fektettek be. 2008 óta azonban a kelet-európai ország célja, hogy a következő években a világ 25-30 legkedvezőbb üzleti-befektetési klímával rendelkező országa közé kerüljön.

Jönnek az MTZ-k

A nagykövet szerint a Magyarország és Belarusz közötti együttműködést a gazdasági kapcsolatokon kívül más területekre, így az oktatásra, a kultúrára, a tudományos-kutatási kapcsolatokra, a sportkapcsolatokra, valamint a turizmusra is ki lehet terjeszteni. A 10 milliós lakosú országból Magyarország MTZ traktorokat, olajszármazékokat, vegyipari és fémipari termékeket, valamint sót importál. A volt szovjet tagállam 2000-ben nyitotta meg magyar nagykövetségét, míg Magyarország 2008 hozta létre minszki nagykövetségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.