Bírság a K and H-nak a bankszámláért

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) még 2008. november 18-án érkezett bejelentés, amelynek alapján az idén áprilisban vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a bank a forint folyószámla megnyitása során a szabályoknak megfelelően járt-e el. A felügyelet honlapján közzétett határozat indoklásából kiderül: a bejelentő a bank értékpapír számlavezető rendszerének meghibásodása miatt nem tudott személyesen megbízást adni euró alapú befektetésének értékesítésére, ezért meghatalmazást adott az értékpapírok eladására. A bank munkatársa az értékpapírok eladásakor, a forintra történő konverzió elvégzése előtt észlelte, hogy az ügyfél nem rendelkezik aktív forint folyószámlával, s azt előzetes kérelem nélkül, szabálytalanul megnyitotta a bejelentő részére. A bank a bejelentő kérelme nélkül megnyitott számlát 2008. december 9-én lezárta.

Nem volt elég gondos

A hitelintézet a felügyelet megállapítása szerint a számla megnyitása során nem az adott helyzetben tőle elvárható gondossággal járt el, és megsértette a pénzügyi és kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. A kiszabott bírság a bírságkeret – a minimális banki jegyzett tőke egytized-egy százaléka, vagyis 2-20 millió forint – felső határához áll közelebb. Az intézkedés alkalmazása és a bírság mértékének meghatározása során a PSZÁF figyelemmel volt a bank és ügyfelei számára egyaránt magas kockázati besorolásúnak minősített szabályszegés súlyára, annak a bank biztonságos működésére, valamint a piacra és az ügyfelekre gyakorolt hatására, az előidézett kockázatra. A bírság mértékét befolyásolta továbbá, hogy a piacon jelentős súlyú, fontos intézményről van szó.

Idén már voltak bírságok

A felügyelet figyelembe vette azt is, hogy a bankra az idén már kétszer is kiszabott bírságot. Áprilisban 10 millió forintra bírságolta, és az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályok betartására szólította fel a CDO (adósságfedezetű kötelezettség, jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) strukturált kötvények értékesítése kapcsán. Júniusban – 11 millió forint bírság kiszabása mellett – arra szólította fel, hogy maradéktalanul intézkedjen annak érdekében, hogy alkalmazottai a bankszámla felett rendelkezésre jogosult személy azonosítása során mindenkor a jogszabályoknak és belső szabályzatoknak megfelelően, a hitelintézettől elvárható gondossággal járjanak el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.