Erősödnek a régió fiatal gazdái

Az eseményen a régió – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovénia – fiatalgazda-szervezeteinek képviselőin kívül Szlovákiából és Romániából azok a fiatal gazdák vettek részt, akik jelenleg azon fáradoznak, hogy ezekben az országokban is megkezdhesse működését egy önálló fiatalgazda-szervezet. Szlovákiában már tart a fiatal gazdák helyi szervezetének nyilvántartásba vétele, a megalakulása december elejére várható. November közepén pedig Romániából minden erdélyi megyéből egy-két fiatal gazda érkezik Magyarországra, hogy részt vegyenek egy európai uniós és szervezetfejlesztési ismeretekről szóló képzésben. Ők lesznek majd az első tagjai a leendő romániai fiatalgazda-szervezetnek.
A konferencián elfogadták az új fiatalgazda-központ régióhoz illeszkedő munkatervét, továbbá összefoglalták az EU hamarosan kezdődő pénzügyi felülvizsgálatára vonatkozó véleményeket. A munkaterv kapcsán született döntés értelmében a központ megalakulása utáni első évben értékelik a már működő régiós fiatalgazda-szervezetek helyzetét, illetve számba veszik, milyen feladatok várnak a most megalakuló szervezetekre. Ezek kapcsán elindul egy kutatási projekt, amelyben felmérik a szervezetek rendelkezésére álló, illetve a fejlesztésükhöz szükséges erőforrásokat és igényeket, amelyek pénzügyi és projektekre vonatkozó igények egyaránt lehetnek.
Elindul például egy weboldal (www.ceryc.eu), amelynek egy kezdeti verziója már most is elérhető az interneten. Döntés született arról is, hogy a régió országainak fiatal gazdái nyomtatott hírlevélben, a European Young Farmer című kiadványban mutatják be tevékenységüket. Előkészületben vannak – a nagy európai pénzügyi alapok bevonásával – olyan projektek, amelyek már a kutatási projektben feltárt igényekre próbálnak választ adni – tette hozzá Mikula Lajos. Ugyanis jó néhány olyan alap van, amelyek forrás-igénybevételéhez transznacionális együttműködésre van szükség.
Az EU pénzügyi, illetve a közös agrárpolitika felülvizsgálata kapcsán három országból is érkeztek előadók: Szlovákiából és Szlovéniából az agrárminisztérium szakemberei, Romániából – Maros megyéből – a szakigazgatási hivatal vezetője tartott előadást. A romániai problémák igen hasonlók a hazai korábbi gondokhoz az informatikai rendszert és a kifizetéseket illetően – hívta fel a figyelmet Mikula. A magyarországi konferencián jelen volt a Fiatal Gazdák Európai Tanácsának (CEJA) vezetősége is. A testület most először látogatott el teljes létszámban Magyarországra, a konferencia tehát jó alkalom volt arra is, hogy az uniós fiatalgazda-vezetők közelebbről megismerkedhessenek a régióval.
Mikula Lajos a konferenciát értékelve úgy látja, hogy nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban gondot jelentenek a gazdáknak – és nem csak a fiataloknak – a szervezetlenségből fakadó problémák. A régióban nincsenek igazán jól működő érdek-képviseleti struktúrák – sőt utóbbiak közül némelyik átpolitizált. Amennyiben ezen a szervezetlenségen legalább a fiatal gazdák tudnak javítani, akkor esélyünk van arra, hogy a hangunkat is jobban hallják – magyarázta Mikula Lajos, majd hozzátette: a régiós fiatalok még nem annyira rutinosak, mint nyugat-európai társaik, nekünk a jobb szervezettségen kívül még az érdekérvényesítés technikáit is el kell sajátítanunk.
Az AGRYA elnöke kitért arra is, hogy Magyarországon még nem kezdődött el az agrárgazdaságban a korai nyugdíjazás, ami a termeléssel felhagyni kívánó, idősebb gazdálkodókat hozzásegítené gazdaságuk átadásához. December 3-án várhatóan meghirdetik a korai nyugdíjazáshoz kapcsolódva a gazdaságátadási támogatás feltételeit, egy időben a fiatal gazdák induló támogatásával. A rájuk vonatkozó támogatásra már régóta várnak az idősek, a gazdaságátadási támogatásra a fiatalgazda-támogatással kombináltan is be lehet majd adni az igényt. A fiataloknak segítséget jelent, hogy a támogatást igénybe vevő időseknek 40 év alatti, azaz „fiatal gazda” kategóriába tartozó termelők számára kell átadniuk a gazdaságukat. Ezzel felértékelődnek azok a fiatal gazdálkodók, akik némi tőkeerővel és szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A támogatás segíteni fogja a gazdaságok családokon belüli átadását is, ami a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából nagyon fontos. („A papa továbbra is figyelheti a gazdaság működését, de annak napi működtetésében már nem vehet részt, nem dolgozhat benne.”)
A fiatal gazdák számára minden olyan támogatás jár, ami az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) erre rendelkezésre áll. A generációváltáshoz kötődő két, egymást nem kizáró speciális támogatási forma kimondottan a fiatal generációt érinti: az egyik azoknak a fiataloknak nyújt legfeljebb 10 millió forint pénzügyi segítséget, akik először akarnak farmot alakítani. A másik a fejlesztési típusú agrártámogatás: például ültetvénytelepítésre, a növénytermesztés gépeinek korszerűsítésére, állattartó telepek megújítására. Itt az uniós jogszabály értelmében lehetőség van arra, hogy az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) plusz 10 százalék támogatásban részesüljön a fiatal gazda. Magyarország az utóbbit beemelte az ÚMVP-be. Tehát az a 40 év alatti gazdálkodó, aki átesik egy speciális regisztrációs folyamaton (ennek október 31-e a határideje), az említett fejlesztési típusú beszerzéseknél plusz 10 százalék támogatást kaphat az egyéb, minden gazda számára rendelkezésre álló támogatás mellé. A fiatal gazdák számára igénybe vehető szubvenció érdekében nem kell belépni az AGRYA-ba – hangsúlyozta Mikula Lajos. A szervezetbe ugyanis csak olyan fiatal gazdálkodókat várnak, akik úgy vélik, hogy a szövetségben a helyük.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.