Fejlesztés a székesfehérvári tejüzemben

Mélykúti Tibor elmondta: a 145 tejtermelő tulajdonos a fejlesztések érdekében az idén már másodszor emelte meg a cég a jegyzett tőkét: februárban mintegy 100 millióval, április végén pedig 120 millió forinttal 1,2 milliárd forintra emelték. A kétszeri tőkeemelésnek köszönhetően jelentősen bővítették az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) tejet előállító gépkapacitást, továbbá bevezették a 21 napos tej előállítását lehetővé tevő, úgynevezett ESL-technológiát.

Meglódult a késztermék export

A fejlesztések szükségességét a cégvezető a késztermékek megnövekedett exportjával magyarázta. A román, szlovák, cseh, bolgár piacokra az ottani nagyobb üzletláncoknak szállítanak sajátmárkás tejtermékeket, továbbá Szlovákiában megjelentek egy új exportmárkával – ismertette Mélykúti Tibor. A cég tavaly éves átlagban 200 millió liter, naponta 800 ezer liter tejet dolgozott fel. Az alapanyagot 146 tagtermelőtől, illetve 35-40, a régióban működő termelőtől vásárolja. A feldolgozóüzem 110 féle terméket állít elő.

Húsz dolgozó felvételét tervezik

Tavaly 41 milliárd forint nettó árbevétel mellett 290 millió forint veszteséggel zárt a 450 dolgozót foglalkoztató cég. Az ügyvezető közölte: az idei évi üzleti tervükben hasonló forgalomra számítanak, s az év során 300-310 millió liter tej felvásárlását tervezik. A fejlesztésekkel párhuzamosan a cég mintegy 20 dolgozó felvételét tervezi Székesfehérváron – mondta az ügyvezető igazgató. A székesfehérvári tejüzemet az ATÉB a 2004 szeptemberében felszámolás alá került Parmalat Hungaria Tejipari Rt.-től még 2005 novemberében vásárolta meg. A tulajdonosok folyamatosan fejlesztenek, az idén januárban adták át a társaság új logisztikai központját, amely csaknem egymilliárd forintos költséggel, európai uniós támogatással épült meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.