Gyenge volt a magyar külkereskedelem teljesítménye

Gyengének minősítették a magyar külkereskedelem múlt évi teljesítményét az elemzők, kommentálva a témában a Központi Statisztikai Hivatalnak hétfőn közzétett gyorsjelentését, a jövőt illetően azonban eltérően nyilatkoztak a szakértők.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatójában emlékeztet: a kivitel értéke a január-decemberi időszakban jelentősen meghaladta a behozatal értékét, így a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1971 milliárd forintot (6,8 milliárd eurót) tett ki 2012-ben.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint igen gyenge teljesítményt mutatott a magyar külkereskedelem az elmúlt évben. Az aktívum mértéke – 6,8 milliárd euró – az elemző tudomása szerint 2009 óta a legkisebb mértékű volt. Szerinte aggodalomra ad okot a dinamika romlása. Kifejtette, az idei év teljesítménye a külkereskedelemben nagymértékben függ majd a német gazdaság teljesítményétől. Továbbá attól, hogy a magyar autóipari beruházások piacra lépése mennyire tudja majd felpörgetni a kivitelt. Szerinte a kiviteli többlet az idén is megmarad, ám mértékét óvatosan kell kezelni.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője hasonló véleményen volt, mint kollégája, de árnyalta a képet. Úgy vélte: az exporttöbblet mértékének csökkenését a cserearány-romlás okozta Magyarországon. Ezt az általános európai recessziónak, illetve a Nokia és a Flextronics termeléskiesésének hatásaként értékelte. Az idei évet illetően ugyanakkor optimistább volt, mint a Buda-Cash Brókerház elemzője, mivel szerinte 2013-ban jobbak a magyar külkereskedelem kilátásai a tavalyinál. A német gazdaságban ugyanis egyértelműen a fellendülés jelei tapasztalhatók, ami várhatóan pozitív irányba mozdítja majd a magyar gazdaságot. Emellett az idén belépő új autóipari kapacitások is húzzák majd az exportteljesítményt.

A múlt évben Magyarország exportjának volumene 0,9 százalékkal emelkedett, míg az importé nem változott a 2011-es évhez képest – idézi a KSH legfrissebb gyorsjelentését a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a tájékoztatójában. A közlemény emlékeztet: a kivitel értéke a január-decemberi időszakban jelentősen meghaladta a behozatal értékét, így a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1971 milliárd forintot (6,8 milliárd eurót) tett ki 2012-ben.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 0,9 százalékkal, a behozatalé 1,9 százalékkal emelkedett a tavalyi év során. A magyar Külkereskedelmi többlet ezen országokkal szemben 2695 milliárd forintot tett ki, amely 184 milliárd forinttal kevesebb a 2011-ben mért értékhez képest. Az unión kívüli országokkal szemben az export volumene 0,8 százalékos növekedést, míg az import volumene 4,5 százalékos csökkenést mutatott. Ezzel külkereskedelmi mérlegünk egyenlege javult ezen országokkal szemben: a passzívum mértéke a tavalyi évben 724 milliárd forint volt, amely 177 milliárd forinttal kevesebb a 2011-ben regisztráltnál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.