Hübner több pénzt ígér és sürgeti az eurót

Emlékeztetett arra, hogy a bizottság fél évvel, június végéig meghosszabbította azon pénzek felhasználhatóságát amelyeket még a 2000-2006-os költségvetési keretidőszak terhére kellett volna elkölteni, eredetileg legkésőbb tavaly év végéig. 36 milliárd euró még rendelkezésre áll ebből a keretből, mert a tagállamok átlagosan csak keretük 87,5 százalékát tudták felhasználni.

További forrásnövekedés

Hübner korábban elmondta, hogy Magyarország megközelíti a 100 százalékot e keret elköltésének tekintetében. További forrásnövekedést jelent idén, hogy a bizottság 6,25 milliárd euróval megnövelte azt a keretet, amelyből előlegként fizethetők ki uniós támogatások a nemzeti beruházásokra. A gazdaságélénkítő intézkedések között az EU döntött ugyanis arról is, hogy az uniós forrás egy részét már a tervezetek végleges jóváhagyása előtt folyósítani lehet, illetve bizonyos esetekben akár 100 százalékra is növelhető az uniós hozzájárulás előre kifizethető része. Hübner korábban azt is jelezte, hogy Magyarország esetében idén 325,6 millió euróval nő az előlegfizetés lehetősége ez évre, elérve összesen a 996 millió eurót.

Az új tagok is szeretik a pénzt

Hübner elmondta, hogy tavaly a felzárkóztatási alapokból összesen 38 milliárd eurót fizettek ki a tagországoknak. Jelezte, hogy az új tagállamok ugyanolyan jó felszívóképességűnek bizonyultak, mint a régebbi EU-tagok, a felhasznált források arányát tekintve ugyanis lényegi különbség nincs a két csoport között.
Hübner egyúttal sürgette azt is, hogy az eurózónához még nem tartozó országok mielőbb térjenek át a közös pénzre. Az árfolyam-változások ugyanis pótlólagos kockázatokat jelentenek a gazdasági válság körülményei között – fejtette ki a lengyel biztos.
Az EU rögzített kerettel, összesen valamivel több mint 300 milliárd euróval rendelkezik felzárkóztatásra 2007-2013 között. A jelenlegi gazdasági válság hatására azonban igyekszik a periódus elejére nagyobb összeget átcsoportosítani az eredetileg tervezettnél.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.