Indul a bankgarancia az élelmiszer-feldolgozóknak

Az MFB a bankgarancia nyújtásával megkönnyíti a hús- és baromfihús, burgonya, egyéb gyümölcs és zöldség feldolgozását, valamint tartósítását, továbbá a tejtermékek, a malomipari termékek, a kenyér és friss pékáru gyártását, továbbá a szőlőbor termelését végző vállalkozások hitelhez jutását, mivel a garanciavállalás csökkenti a hitelintézetek ügyleti kockázatát.

Milyen hiteleknél vehető igénybe?

Az állami fejlesztési bank az élelmiszer-feldolgozó társaságok részére folyósított forgóeszközhitel/kölcsön tőkeösszegének 80 százalékára nyújt garanciát. A bankgarancia olyan új, vagy már meglévő forgóeszközhitelek esetén vehető igénybe, amelyeknek a futamideje legalább 1 év + 1 nap, és legfeljebb 5 év; folyószámlahitel, vagy rulírozó forgóeszközhitel esetében a garancia nem alkalmazható. A bankgarancia mértéke minimum 200 millió forint, felső értékhatára legfeljebb 2 milliárd forint.

Ennek is ára van  

A bankgaranciáért évenként díjat kell fizetni, amelynek mértéke a biztosítékok és az ügyfél minősítése alapján meghatározott kockázati osztályok függvényében 0,5-6,3 százalék lehet. A bank az előre fizetendő piaci díj mértékét a program veszteségi rátája alapján évente felülvizsgálja. A garanciát igénylő vállalkozásoknak az MFB részére az igényelt összeg 0,2 százalékát kitevő, egyszeri bírálati díjat kell fizetniük.

Szerződni jövő év végéig lehet

A garanciakérelmeket az MFB hitelezési igazgatóságára kell benyújtani, ennek elbírálását követően kerül sor a bankgarancia megbízási szerződés megkötésére, amelynek alapján az MFB bankgarancia nyilatkozatot bocsát ki a forgóeszközhitelt/kölcsönt nyújtó hitelintézet javára. Ez csak egyszer, egy összegben, és csak abban az esetben váltható be, ha a hitel/kölcsönszerződést a fizetési kötelezettség legalább 30 napos elmulasztása miatt felmondták, vagy a vállalkozás ellen jogerősen felszámolási eljárás indult. A bankgarancia szerződés megkötésére 2011. december 31-ig lesz lehetőség.

Készfizető kezesség

A magyar állam az MFB javára a bank által vállalt bankgarancia összegének 90 százalékára készfizető kezességet nyújt, amely ezért cserébe a garanciavállalás futamidejének függvényében, az egyes évekre szólóan 0,3 százaléktól 2 százalékig terjedő, növekvő mértékű kezességvállalási díjat fizet. Amennyiben az MFB a kezességet beváltja, a bankgarancián alapuló tartozás a vállalkozással szemben adók módjára behajthatóvá válik, amiről az APEH gondoskodik.

Az Élelmiszeripari Bankgarancia Program részleteiről az érdeklődők az MFB honlapján (www.mfb.hu) tájékozódhatnak, ahonnan az igényléshez szükséges nyomtatványok és kitöltési útmutatók is letölthetők.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Hamarosan indul az élelmiszeripari bankgarancia programA kormány bankgaranciával segíti az élelmiszeripart

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.