Jelentősen csökkent a nyerstej ára egy év alatt

A nyerstej átlagára márciushoz képest 2,1 százalékkal csökkent áprilisban, míg 2008 áprilisához viszonyítva már 31 százalékkal fizettek kevesebbet a felvásárlók a tej kilójáért.r />

Felére csökkenhet a tejtermelés

A kamara felmérései szerint amennyiben tartósan 60 Ft/kg alatt marad a felvásárlási ár, a tejtermelés volumene a felére csökkenhet Magyarországon és közel 50 százalékos létszámleépítés következhet be az ágazatban. A Magyar Agrárkamara számításai szerint az átlag termelői önköltség 2007-ben 75 Ft/kg, míg 2008-ban 85 Ft/kg volt, 2009-ben pedig 89 Ft/kg körül várható, ami egyre nehezebb helyzetbe hozza a termelőket.

Megingott az európai tejpiac

A kamara elemzése szerint az elmúlt hónapokban az európai tejpiac egyensúlya megingott, amelyet a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság csak tovább súlyosbított. Míg 2008-ban a termelési költségek csak igen enyhe csökkenést mutattak, a tejárak decemberre 17 százalékkal mérséklődtek 2007 decemberéhez képest, ami az ágazat jövedelemtermelő képességét jelentősen rontotta. A szervezet úgy véli, a közeljövőben nem várható a jelenlegi trend megfordulása, ami tovább mélyíti a tejpiacon kialakult krízist.

Helyettesítő anyagok a tejtermékekben

A kamara aláhúzta: a tejágazat válságának egyik oka a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet csökkenése. Az EU exportja 2008-ban szinte minden tejtermék esetében visszaesett. 2007-hez képest a sajt exportja 7 százalékkal, a sovány tejporé 12 százalékkal, a vajé 29 százalékkal, míg a vajolajé 35 százalékkal csökkent. A tejpiaci felesleg másik oka, hogy az elmúlt két évben a magas árak miatt a feldolgozók a tejzsírt és tejfehérjét más, növényi eredetű kiegészítő anyagokkal helyettesítették, jelenleg pedig a nyomott tejpor árak az intervenció mellett is leszorítják a nyerstej árát. A kamara szerint emellett az uniós tejpiaci szabályozás változásai sem kedveztek a magyar tejpiacnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.