Krízist él át az tejágazat

A válság kezelésére Magyarország az EU-ban javasolta, hogy a sovány tejpor és vaj intervenciós felvásárlási kereteit emeljék meg, továbbá az intervenciós árakat is növeljék. Kezdeményezte a direkttámogatások 50 százalékos növelését is. Emellett az exporttámogatások hatókörének bővítését és emelését is szorgalmazta – mondta a szakállamtitkár. Az EU több részintézkedést tett ez irányba, de ezek a magyar, és több más tagország szerint sem elegendőek – tette hozzá Máhr András.

Már eddig is történtek dolgok

A szakállamtitkár jelezte: a magyar agrárkormányzat a saját lehetőségeit kihasználva is igyekezett a tejágazat nehézségein enyhíteni. Ugyanakkor elismerte, hogy a jelentős áresést – a mostani gazdasági körülmények között – költségvetési eszközökkel nem lehet kezelni. Emlékeztetett arra, hogy az agrártárca korábbi intézkedései nyomán – mint például az állat-jóléti intézkedések költségeinek részbeni átvállalása, illetve a tejmarketig-program elindítása, az élelmiszer etikai kódex elfogadása – javult valamelyest az ágazati szereplők helyzete.

További intézkedések is készülnek

Máhr András utalt arra: további intézkedések is előkészítés alatt vannak. Ilyen egyebek mellett az az uniós csomag, – ez összességében 5 milliárd eurót irányoz elő az új kihívások kezelésére – amelyből a magyar agrárkormányzat szeretné segíteni a tejágazat likviditásának helyreállítását. Ehhez a programhoz kapcsolódna az állatjóléti intézkedések egy további részének esetleges finanszírozása, valamint a közvetlen tejértékesítés segítése.

A KAP lehetőségei

Beszélt arról is, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) reformja nyomán Magyarországnak lehetősége van arra, hogy az össztámogatás 3,5 százalékát direkttámogatásként működtesse az ágazat segítése érdekében. Ebből a pénzből is szeretne juttatni az agrárkormányzat a tejágazatnak. Máhr András megemlítette: az ágazati szereplők helyzetén javíthat az a bankgarancia program, amelyet az élelmiszeripari cégek vehetnek igénybe 30 milliárd forint értékben.

A kvótakihasználás 85 százalék

Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke elmondta: Magyarországon havonta 100-110 millió liter tejet vásárolnak fel, ami évi 1,2-1,3 milliárd liter tej felvásárlását jelenti. Magyarország uniós kvótája mintegy 2 milliárd liter. A múlt évben az elnök szerint Magyarországon összesen 1,85 milliárd liter tejet termeltek. Ebben a mennyiségben már benne van a direktértékesítéssel eladott mennyiség, valamint az is, amelyet a gazdálkodók a borjakkal itatnak meg. Magyarország kvótakihasználása Kovács László szerint így eléri a 85 százalékot.

Átlagosan 60 forint alatti felvásárlási ár

Most a tejfelvásárlási ára átlagosan 60 forint alatt volt, míg 2008 elején még 95-100 forintot adtak a felvásárlók egy liter tejért. Az átlagos önköltség pedig 70 forint körül mozog literenként. Magyarországon most évente egy ember mintegy 177 liter tejet fogyaszt átlagosan. Az import mennyisége eléri az összfogyasztás 35 százalékát, ami 600-700 millió liter tejet jelent évente, az országból kivitt tej mennyisége pedig 400 millió liter körül mozog. Kovács László úgy vélte: a magyar tejágazatnak alapvető érdeke, hogy a hazai fogyasztók magyar tejet igyanak. Itthon megtermelhető az ország tejszükséglete. Jelezte ugyanakkor, hogy választékbővítésre is szükség van Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.