Lecsengett a termelői árrobbanás a mezőgazdaságban

Az Agrármonitor szerint míg 2006-ban a termelői árak emelkedése 10,6 százalékot tett ki, a következő évben, azaz 2007-ben pedig 22,2 százalék volt, addig 2008-ban ez a mérték nem növekedett, hanem mérsékelten csökkent.

Visszarendeződtek az árak februárban

A hónapok óta tartó áresés miatt idén februárban az ágazati termelői árszint már 27,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A 2007-2008-as árrobbanás – az elemzők úgy vélik – véget ért, és az árak általában visszarendeződtek. A szakértők szerint a következő hónapokban sem várható szélsőséges változás.

Két évvel korábbi szint a szántóföldi növényeknél

A legtöbb korábban megdrágult szántóföldi termény ára lényegében visszaállt az árrobbanás előtti, két évvel korábbi szintre. De például a kukorica ára még azt sem éri el. Azaz a kukoricát 2007 februárjában még 29.200 forintért adták tonnánként, addig idén februárban már csak 25.200 forint volt egy tonna kukorica. Az elemzők megjegyezik, kivételként említve, hogy a napraforgó ára ez idő alatt 15,8 százalékkal növekedett.

Az élőállat és a húsáru drágult, a tej olcsóbb

Az élőállatok és állati termékek árai viszont ellentétesen mozogtak, azaz az elmúlt két évben is jelentősen emelkedtek. A vágósertésé például 25,2 százalékkal nőtt. Vagyis: 2007 februárjában egy kilogramm élősertésért 250 forintot fizettek a felsárlók, addig idén februárban 313 forint volt az élősertés kilója. E tendencia alól kivétel volt a tej, amelynek literje 2007 februárjában 68 forint volt, idén februárban viszont már csak 65 forintot adtak egy liter tejért.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Idén a mezőgazdaság visszaesésével kell számolniÉves szinten 4-5 százalékkal drágul az élelmiszer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.