Lukoil: Vadim Vorobjov az elnök

Megvan a Lukoil orosz olajcég új elnöke, aki az eddigi megbízott elnök, Vadim Vorobjov lett. A részvényesek több mint 99,2 százaléka támogatta, 2018 óta a Lukoil alelnöke volt.

Az eddigi elnök, Vagit Alekperov április 21-én jelentette be, hogy idő előtt lemondott elnöki megbízatásáról, és nem tartja meg igazgatótanácsi posztját sem. A 71 éves Alakperov lemondásának okát nem közölték, de több nyugati szankciós listán is szerepelt. Vagit Alekperov nem irányító részvényes, március 31-én a Lukoil 3,12 százalékát birtokolta, az olajtársaságot 1993 óta vezette.

A Forbes magazin április elején ismertetett, a világ leggazdagabb embereit tartalmazó éves listája szerint Alekperov vagyona március 11-i állapot szerint 10,5 milliárd dollár volt, egy év alatt 14,4 milliárd dollárral csökkent, elsősorban az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt elrendelt nyugati szankciók hatására.

A Lukoil Oroszország második legnagyobb vállalata a Gazprom után, és a legnagyobb magáncég. A Lukoil bevétele 80 milliárd dollár körüli és több mint 100 ezer embert foglalkoztat. A Lukoil és leányvállalatai 28 országban vannak jelen.